Skocz do zawartości

[koła] Newmen Streem 28" Allround A.49/A.54

Rekomendowane odpowiedzi

Mam koła tej marki 🙂
Ale alu.
Bardzo dobry producent.
Jedne z najlepszych kół alu na rynku.
Swego czasu był crash test ich kół karbonowych MTB i pokonały wraz z Syntace wszystkich producentów. Przeżyły wszystkie testy.
Syntace też u nas nieznany. Mam ich kierę karbonową 😉
Więc spokojnie możesz kupować.
Ich koła szosowe jeżdżą w wyścigach World Tour. Używa ich zespół Intermarche-Wanty.

@jajacek Dzięki za info, nie wiem jak z serwisem w PL (jakby co) ale najwyżej będę wysyłał do Niemiec

Pojawiła się mała wątpliwość - obręcze mają 33,5 mm szerokości zewn. a mój rower może zmieścić opony o szerokości max. 32 mm
Chyba muszę wybrać węższy model - Streem S.60 / Streem S.66 ma szerokość zewn. 32 mm ale ten stożek już jest dość spory (jeżdżę w okolicach Katowic a tu ostatnio dość mocno wieje)

Poczytałem niemiecki fora i opinie nt. Newmenów są różne, dość dużo ludzi narzeka na łożyska w tych kołach, które są najtańsze z możliwych

Dodatkowo jest problem ze szczelnością tylnej piasty, trzeba kupować dodatkowe "end cupy"

Serwis Newmena działa powoli i opieszale - chyba osiedli na laurach i lekko zlewają klienta.

Niestety ale sprawdza się zasada, że nie ma nic za darmo - płacisz mniej za "super" koła (w relacji cena/jakość) ale akceptujesz wyższe ryzyko

Odpuściłem zakup Newmenów - kupiłem FFWD Ryot 44 z piastami n/gage czyli autorska piasta FFWD (na schematach wygląda identycznie jak DT350)

Trochę się boję tych piast ale firma dość znana w świecie kolarstwa więc powinno być OK

Nie jestem zawodowcem, jeżdżę dla funu więc nie potrzebuję DT240

Jak przyjdą i pojeżdżę na nich trochę to dam znać czy było warto 🙂

Mieliśmy wiele kół FFWD i były to koła z grubsza dobrej jakości. Kiedyś były głównie na dobrych piastach DT 350 i 240s. Natomiast karbon był taki sobie. Ale aerodynamika była bardzo dobra. W każdym razie firma jest na rynku od wielu lat. Co do Newmen opinie slyszałem tylko bardzo dobre. Nie wiem jakie są piasty w kołach szosowych ale w MTB są ich piasty FADE cieszące się dobrymi opiniami. Ja nie chciałem mieć niestandarowych więc poprosiłem chłopaków z Bikestacji żeby mi zapletli koła tak jak chce. Czyli na obręczach Newmena i DT 350.