Skocz do zawartości

Gravel do 7-7,5k; Unibike vs Cube

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Mam do Was prośbę o pomoc w wyborze pierwszego gravela. Zrobiłem wcześniej całkiem spory research, ale jako, że w temacie tych rowerów nie jestem biegły to postanowiłem prosić Was o pomoc. Chcę kupić pierwszego gravela i na ten cel przeznaczyłem około 7 tysięcy złotych (powiedzmy 500 zł więcej jestem w stanie dołożyć jeśli coś będzie naprawdę dobrego 🙂). 

Wybór mocno zawęziłem; patrząc na osprzęt jak i na opinie w internecie wybrałem:

1) Unibike Geos https://www.unibike.pl/geos.html

2) Cube Nuroad Race 829510 https://www.rowerowy.pl/cube-nuroad-race-56m-bor-25.html

Z moich obserwacji (tych widocznych w specyfikacji) wychodzi na to, że Cube ma nowszą grupę napędową - 12-biegowa vs 11-biegowa w Unibike, większy zakres przełożeń (11-36T). Natomiast innych różnic nie dostrzegam.

Czy w założonym przeze mnie budżecie są jeszcze podobne rowery, które mogą konkurować z Cube i Unibike?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc 🙂

W dniu 31.05.2025 o 22:35, Greg29 napisał(a):

Bardzo dziękuję za odpowiedź 🙂

Czyli w tym przedziale cenowym zasadniczo nie warto patrzeć na napis na ramie tylko głównie na osprzęt? Nie chcę przez to powiedzieć, że najlepiej kupić rower od "firmy krzak", ale bardziej chodzi mi o to, że w podobnej cenie jest np. Cube albo Canyon, ale porównując te rowery zauważyłem, że osprzęt względem np. Unibike czy Sensy, którą zalinkowałeś, jest wyraźnie gorszy.

Dla przykładu taki Canyon https://www.canyon.com/pl-pl/rower-gravel/przygoda/grizl/al/grizl-5/4020.html?dwvar_4020_pv_rahmenfarbe=R075_P08#productDetailModalTriggerGridContainer

Tylna przerzutka:  Shimano CUES 10-speed (czyli wedle tego co znalazłem w internecie nie jest to nawet dedykowana dla graveli przerzutka?)

podczas gdy Unibike Geos ma osprzęt:  SHIMANO GRX RX810 SHADOW PLUS a Sensa: Shimano GRX RD-RX820, 12s.

Po prostu zaczynam myśleć, że może - wzorem innych produktów - pewne produkty znanych marek "opłacają" się jeśli kupuje je od pewnego pułapu cenowego i mając w założeniu korzystać z nich jako pół bądź całkowity profesjonalista. Innymi słowy gdybym miał 20-30k to lepiej wybrać Treka albo BMC 🙂

Będę wdzięczny za info!

W Treku też głównie płacisz za napis na ramie. Ja mam aluminiowego Kellysa Soot 50 na GRX-ie 2x10 i też daje radę, najważniejsze to jeździć a nie kupować przez kilka lat. Podobno klamki GRX-a 2x12 zostały zaprojektowane pod kierownicę z flarą i dzięki temu są wygodniejsze. Jakbym miał taki budżet jak Ty to na pewno kupiłbym coś na GRX-ie 2x12 i coś co by mi się podobało, Cube mi się podobają, miałem fitnessa Cube. Ale Cube to nie jest żadna marka premium jak w Polsce jest przedstawiana przez importera, w Niemczech to taka zwykła marka jak Kross czy Romet u nas albo Sensa w Holandii