Klaxon13 Opublikowano Środa o 14:24 Udostępnij Opublikowano Środa o 14:24 Witam Ostatnio zakupiłem rower i chciałbym wymienić korbę na większą (obecna to Prowheel charm 38t 2pcs crank/crank arm 175mm) na Shimano Cues FC-U6030-1 w wersji 175mm/42T przerzutka tył: Shimano cues rd-u6000 11-speed direct attach łańcuch: Kmc xglide 118 ogniw. suport: Bsa threaded 68mm|threaded bb kaseta: Shimano cues 11-speed 11-50t i tutaj pojawia się pytanie. Czy nowa korba będzie kompatybilna z obecnym układem i łańcuchem? Czy wystarczy dać dłuższy łańcuch np 122 ogniwa? Czy na coś jeszcze powinno się zwrócić uwagę? Z informacji które znalazłem wynika że teoretycznie powinno to wszystko współgrać po ewentualnej wymianie łańcucha na dłuższy. Pierwszy raz wymieniam korbę na zupełnie inny model i nie mam pewności czy czegoś istotnego nie pominąłem. Z góry dziękuję z pomoc. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Środa o 16:48 Udostępnij Opublikowano Środa o 16:48 Wskazana korbą jest korbą do gravela: MECHANIZM KORBOWY 2-PIECE CUES 1x11/10/9-RZĘDOWY Korbą do MTB jest: CUES CRANKSET 1X11/10/9s Nie wiem jakie są między nimi różnice Odnośnik do komentarza
mike21 Opublikowano Środa o 19:04 Udostępnij Opublikowano Środa o 19:04 Różnica jest zasadnicza - pierwsza ma oś zintegrowaną a druga jest na kwadrat. Oś pierwsza nie wlezie do roweru mbt/trekinga bo ma 5mm krótszą oś niż korby przewidzaine do tych rowerów. Mają też o ile pamiętam ze 6mm różnicę na odległość między ramionami. Odnośnik do komentarza
Klaxon13 Opublikowano Środa o 19:39 Autor Udostępnij Opublikowano Środa o 19:39 Posiadam rower crossowy. Wiem na czym polegają różnice w korbach i systemach ich mocowania, już parę razy wymieniałem korby jednak nigdy na inną wielkość. Moje pytanie odnosi się stricte do kompatybilności na linii suport/łańcuch/tylna przerzutka. Odnośnik do komentarza
mike21 Opublikowano Czwartek o 08:06 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 08:06 Linię masz na 99,9% 50mm. Łańcuch do wymiany. Przerzutka w przypadku korb 1x nie ma znaczenia. Zawsze jest też "szansa" że tak duży blat korby nie zmieści sie w ramie na wymaganej linii łańcucha. Odnośnik do komentarza
Klaxon13 Opublikowano Czwartek o 15:45 Autor Udostępnij Opublikowano Czwartek o 15:45 czyli zakładając że wymienie łańcuch na dłuższy oraz że tarcza wejdzie w ramę (przy obecnej jest spory zapas) to wszystko powinno współgrać? Odnośnik do komentarza
mike21 Opublikowano Czwartek o 21:25 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 21:25 Jest jeszcze OLD typowo szosowe 172mm. Powinna się zmieścić. No i zakładam, że mufę masz 68 nie 73mm. Odnośnik do komentarza
Klaxon13 Opublikowano 11 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 11 godzin temu tak, suport jest 68mm więc tutaj powinno wszystko grać w zasadzie mógłbym dla pewności wsadzić od razu tutaj nowy suport np SHIMANO BB-RS500 oraz według producenta kompatybilny łańcuch SHIMANO CN-LG500 128 ogniw ewentualnie skrócić w razie potrzeby. Odnośnik do komentarza
mike21 Opublikowano 6 godzin temu Udostępnij Opublikowano 6 godzin temu No a jaki masz obecnie suport? Odnośnik do komentarza
Klaxon13 Opublikowano 5 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu Prowheel BSA 68/73 mm Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi