Skocz do zawartości

[5000-7000] Gravel

Rekomendowane odpowiedzi

Myslalem o zamowieniu tego sprzetu - 5300 PLN - https://www.decathlon.pl/p/rower-gravelowy-triban-grvl-grx-af-2x12/_/R-p-343001

Jest cos lepszego/porownywalnego na pierwszy gravel? Tu wydaje sie wszystkie podstawowe checkboxy odhaczone

- grx bez udziwnien i mixow

- alu rama 10,7kg w rozmiarze L (jezdziec 187cm)

- jedyne czego brak to szpanu na osiedlu bo nikt sie za van ryslem odwracal nie bedzie, ale umowmy sie ze przezyje ;) 

Z checia poslucham bardziej doswiadczonych - jakie przemyslenia do tego sprzetu w tej cenie, warto brac, czy troche dolozyc i wziac cos innego. Patrzylem np. na eskera 6 grx 2x12 za 6500 ale tam w sumie osprzet jest podobny - albo wrecz gorszy patrzac np. na tarcze hamulcowe, waga 1kg wiecej.

Przeznaczenie: jazdy kilka razy w tygodniu po kilkadziesiat km na raz ;)

Mamy dwa gravele. Karbonowy i alu. I nie widze miedzy nimi duzej roznicy. Co natomiast chcialbym w nich miec to wlasnie naped 2x12. Ze wzgledu na kasete 11x36 Shimano z bardzo scislym stopniowaniem.  I druga sprawa to mozliwosc zalozenia opon 50 mm. I ten rower ma te dwie cechy. Mi sie podoba.

Zmienilbym tylko kierownice na taka majaca mniejszy reach i mniejszy drop.

• 2 tygodnie później...

Esker ma trochę więcej punktów mocowania. Jeżeli chcesz się bawić w kilkudniowe wycieczki, to możesz to uwzględnić. Poza tym, za Krossem też się nikt nie będzie oglądał 😉

Podoba mi się ten rower. Wczoraj byłem w Decu w Bielsku, przez przypadek się na niego natknałem, pomacałem. Jak dla mnie jest bardzo fajny, gdyby nie to, że mam Silexa 400, to brałbym.

No i to jest Decathlon - a więc sprawy gwarancji będą raczej poważnie traktowane.

Z graveli jakie mi ostatnio wpadły w oko największe wrażenie zrobił na mnie nasz rodzimy Romet NYK 3.0
Jest to bardzo drogi rower, zupełnie niepotrzebnie wyposażony w elektronikę.
Natomiast podoba mi się zarówno jego kolorystyka jak i koncepcja.
Od dawna jestem zdecydowanym zwolennikiem ram karbonowych to raz.
Dwa że doszedłem do wniosku że gravel bez amortyzacji generalnie nie ma sensu.
Jestem natomiast zdecydowanym przeciwnikiem napędu 1x w takich rowerach.
Jakby wyposażyli go w napęd 2x12 Shimano GRX z kasetą 11x36 i opony Race King 2.0 cala to byłby to gravel niemal idealny z mojego punktu widzenia.
Mam natomiast pewne zastrzeżenia do jego geometrii. 
Gravel rekreacyjny, a tak go wykorzystuje jak sądzę ponad 90% kupujących powinien mieć krótką górną rurę i bardzo wysoki stack.
Po to żeby uzyskać kierownicę na wysokości siodełka i dać użytkownikowi komfortową, zrelaksowaną pozycję.
No i na pewno nie dawałbym zintegrowanego kokpitu, bo nie ma żadnej możliwości dostosowania go do użytkownika.
Wrzucam zdjęcia bo ładny 🙂

Rower gravelowy ROMET NYK 3.0 SRAM