Skocz do zawartości

[cross] pomoc w wyborze

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem po jazdach testowych crossami z tematu czyli Giant Roam (2024) czy Unibike Zethos (2025). Obydwa rowery mi się podobają wizualnie, jeździ się nimi dobrze. Z głównych różnic, które zauważyłem to amortyzator - w Roam jest powietrzny. Czy istnieją jakieś znaczne różnice w tych rowerach, których nie zauważyłem, a byłyby argumentem do wybrania jednego z nich ?

12 godzin temu, ziolek01 napisał(a):

Witam

Jestem po jazdach testowych crossami z tematu czyli Giant Roam (2024) czy Unibike Zethos (2025). Obydwa rowery mi się podobają wizualnie, jeździ się nimi dobrze. Z głównych różnic, które zauważyłem to amortyzator - w Roam jest powietrzny. Czy istnieją jakieś znaczne różnice w tych rowerach, których nie zauważyłem, a byłyby argumentem do wybrania jednego z nich ?

Roam 2024 z amortyzatorem powietrznym to chyba model "0". Wg strony Gianta ten model ma napęd 1x11 z korbą 42z i kasetą 11-45 - jeżeli mieszkasz w płaskopolsce to ok, jeżeli masz górki to może być za twardo. Nie wiem czy korba Cues pozwala na wymianę koronki, czy są dostępne mniejsze - jeżeli nie to żeby mieć lżejsze przełożenia czeka Cię wymiana kasety na 11-50 i ewentualnie korby na 40z.

Unibike ma korbę 46/32 i kasetę 11-45 - tu napęd jest bardziej uniwersalny.

Hamulce w Giancie MT-400 czyli przyzwoite.

Unibike ma Cues 8000, które wyglądają identycznie jak XT trekkingowe - będzie dobrze.

Powietrzny amortyzator na+

Jak dla mnie wygląd Roama na+

7 godzin temu, ziolek01 napisał(a):

Właśnie wersja z 2024 Roam 1 ma amortyzator powietrzny i ma napęd 2x10. Akurat u mnie Unibike minimalnie bardziej na + wygląd, dlatego mam dylemat. 

Wybierz ten, który Ci się bardziej podoba - jakiś element w napędzie z czasem i tak wymienisz jak się zużyje. Na ramę będziesz patrzył cały czas 😉

W dniu 2.03.2025 o 09:24, ziolek01 napisał(a):

Witam

Jeśli zamierzasz jeździć cały rok, to sprawdź, czy można zamontować pełne, trekkingowe błotniki. Mechanizm przedniej przerzutki można szybko zachlapać, zapiaszczyć, zaśnieżyć i itp.. od tylnego koła. No i szkoda, żeby cokolwiek leciało na plecy i cały tył, o przodzie nie mówiąc. 😉