Skocz do zawartości

Koła Dt Swiss E 1800 Spline

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Mam możliwość kupienia nowych kół Dt Swiss E 1800 Spline stożek 23 mm za 1000 zł. To jest nowa odsłona tych kół z piastami DT Swiss 370 z Ratchetem 18 T. Zastosowanie - gravel z przewagą asfaltu (ok 60 %) reszta szutry, dukty, ścieżki leśne itd. Czy może jednak lepiej serię G dedykowaną do graveli? Te E 1800 mają szerokość wew. 22 mm, co by mi odpowiadało ze względu na uniwersalność. Na taką obręcz można wrzucić zarówno opony szosowe jak i gravelowe. W serii G szerokość wynosi 24 mm, co skazywałoby mnie już raczej tylko na opony gravelowe. Seria G może być jednak wytrzymalsza (moja waga 85-90 kg). Proszę was o opinię czy warto kupić te koła za tą kasę. Z góry dzięki.

DeepSeek pisze tak 🙂

The **DT Swiss E1800** and **G1800** are both high-quality, entry-level to mid-range wheelsets designed for road and gravel cycling, respectively. Here's a comparison of the two:

---

### **DT Swiss E1800**
- **Intended Use**: Road cycling
- **Rim Material**: Aluminum
- **Rim Depth**: 23mm (shallow profile, optimized for climbing and all-round road performance)
- **Tubeless Compatibility**: Yes (tubeless-ready)
- **Hub**: DT Swiss 370 hub with 24 engagement points (reliable and durable)
- **Spokes**: DT Swiss Competition spokes (18 front, 24 rear)
- **Weight**: Approximately 1,700–1,800 grams (depending on configuration)
- **Brake Compatibility**: Disc brake only
- **Key Features**:
  - Lightweight and stiff for road riding
  - Suitable for climbing and general road use
  - Durable and low-maintenance design
  - Affordable price point for entry-level road cyclists

---

### **DT Swiss G1800**
- **Intended Use**: Gravel cycling
- **Rim Material**: Aluminum
- **Rim Depth**: 24mm (slightly deeper than E1800 for added strength and stability on rough terrain)
- **Tubeless Compatibility**: Yes (tubeless-ready)
- **Hub**: DT Swiss 370 hub with 24 engagement points (same as E1800)
- **Spokes**: DT Swiss Competition spokes (24 front, 24 rear)
- **Weight**: Approximately 1,800–1,900 grams (slightly heavier than E1800 due to reinforced construction)
- **Brake Compatibility**: Disc brake only
- **Key Features**:
  - Reinforced for gravel and off-road use
  - Wider rim profile to accommodate wider tires (typically 28mm–50mm)
  - Durable and stable on rough terrain
  - Versatile for mixed-surface riding

---

### **Which to Choose?**
- **DT Swiss E1800**: Ideal for road cyclists who prioritize lightweight performance and climbing efficiency on paved roads.
- **DT Swiss G1800**: Better suited for gravel riders who need a durable, stable wheelset for mixed surfaces and wider tires.

Both wheelsets share the reliable DT Swiss 370 hub and tubeless-ready design, making them excellent choices for their respective disciplines.

Jak mialem w MTB DT X1700 na obreczach 22,5 i wazylem 90-95 to w kolko sie rozcentrowywaly. Teraz mam Newmen Evolution SL A.30, 30 mm,  troche zszedlem z wagi do 85 w ciagu roku i zero problemow. Jakos nie mam przekonania do tych budzetowych obreczy DT Swiss. Piasty byly dobre ale obrecze chyba niekoniecznie. 

A co @mike21 sadzisz?