Skocz do zawartości

Romet Huragan Disc 2024 (Massi Arrow 2)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

Rozwazam zakup szosy romet huragan disc. Cena jest podejrzanie niska jak na rower karbonowy porownujac do konkurencji. Zauwazylem ze rama nie posiada certyfikatu UCI co posiada Massi Arrow 2 z identyczna w ksztalcie rama. 

Moj budzet to 8000 zl i poszukuje szosy do podjazdow dlatego zwrocilem uwage na huragana ze wzgledu na niska wage i niezly osprzet 11-36 i 12 przelozen. Na jakie rowery warto zwrocic uwage i czym sa lepsze od rometa? 

Dzwonilem dzis do rometa i podtwierdzili ze rama jest wykonana na dalekim wschodzie i gwarancja na ta rame to tylko 2 lata. Zastanawiam sie co bedzie z tym rowerem po 2 latach przy normalnym uzytkowaniu, jakiej jakosci jest ten karbon i czy nie pojdzie ta rama do kosza po 2 latach. Czy ktos uzytkowal ten rower przez dluzszy czas i ma jakies obserwacje na ten temat? 

Dzieki za odpowiedz! 

Ramy karbonowe szosowe w Rometach to zwykle Flyxii produkowane w Chinach, sprzedawane na Ali Express i przemalowane. To rozsadne ramy. Naklejka UCI nie ma zadnego znaczenia. Oznacza ona tylko ze geometria jest zgodna z UCI, ze wykonano we wlasnym zakresie test zgodnosci i uiszczono do UCI oplate. 

Niektore ramy narkowe sa lepsze. Ale jest wiele ram podobnej klasy na rynku. Za 8000 nie kupisz roweru na markowej, porzadnej ramie karbonowej. Kosztuja te ramy zwykle 3000 Euro.

Hej!

Tak jak już nieraz pisałem na forum, posiadam Huragana Disc z 2023r, chwalę sobie sztukę, mam na niej około 6tys. przebiegu aktualnie, widziałem, że trafiłeś na mój wątek gdzie pisaliśmy o zmianie kół na karbonowe i dorzucenie porządnych opon.

U mnie się z ramą nic nie dzieje i nic nie skazuje żeby miało się zacząć. Nie widzę tylko nigdzie na necie żeby model na 2024 miał 2x12 napęd. Jeśli tak i kosztuje nadal w okolicach 8tys. tak jak Ja kupowałem to według mnie nadal jest to świetny wybór.