Seven01 Opublikowano 24 Września Udostępnij Opublikowano 24 Września Witam wszystkich. Posiadam Unibike flash model 2022. Jeżdżę przeważnie po asfalcie trasy 50km lecz jest apatyt na więcej. Rower jest wyposażony w korbę ty501-2 46x30 oraz przerzutkę ty 710-2. Są to dwa elementy których chętnie bym się pozbył z roweru, pod obciążeniem redukcji brak. Pytanie co można założyć. Czy iść w 3 blaty i można założyć np m361 48x38x28 do tego przerzutka m310, a może da radę zamontować do tej ramy korbę szosową np rs200 claris 46x34 w 2 blatach. Czekam na wasze propozycje. Odnośnik do komentarza
mike21 Opublikowano 24 Września Udostępnij Opublikowano 24 Września Korby szosowe mają znacząco mniejszy q-facfor więc ramiona mogą kolidować z tylnim trójkątem. Dodatkowo linia łańcucha korb szosowych może być krótsza. Odnośnik do komentarza
Oskarr Opublikowano 25 Września Udostępnij Opublikowano 25 Września Ja bym korbę zostawił, zmień tylko przednia przerzutkę na jakieś alivio czy deore. Odnośnik do komentarza
Seven01 Opublikowano 25 Września Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września Nie będzie to kolidowało że jest to 8rz? Odnośnik do komentarza
Oskarr Opublikowano 25 Września Udostępnij Opublikowano 25 Września Nie, nie powinno. Ja teraz naprawiałem rower brata, miał suport na octalink, nie chciało mi się wydawać na nowy suport, to rower dostał korbę 2x z mtb na hallowtech 2, śrubami regulacyjnymi przerzutkę przednią ograniczyłem skok przerzutki, tak, że manetka nie ma opcji już wbić 3 biegu. Jak u mnie zadziałało, to u Ciebie tym bardziej. To dość proste urządzenia, osprzęt wyższych grup ma sztywniejsze prowadnice i mocniejsze sprężyny, więc powinien sobie poradzić ze zmianą. Odnośnik do komentarza
mike21 Opublikowano 28 Września Udostępnij Opublikowano 28 Września Przerzutkę przednią rekomenduję dobrać kompatybilną oficjalnie z korbą. Nie będzie wtedy draki ze spadaniem łańcucha od czasu do czasu i będzie działało płynniej. Odnośnik do komentarza
Seven01 Opublikowano 1 Października Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października W dniu 29.09.2024 o 00:01, mike21 napisał(a): Przerzutkę przednią rekomenduję dobrać kompatybilną oficjalnie z korbą. Nie będzie wtedy draki ze spadaniem łańcucha od czasu do czasu i będzie działało płynniej. Kompatybilne z ty501-2 jest ty710-2 oraz ty606-l. Raczej będę kombinować w kierunku cuse8000 jak w Unibike globtroter. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi