Evenis Opublikowano 6 Września Udostępnij Opublikowano 6 Września Witam rowerzystów! Wiec mam takie pytanie, zamowilem sprzęt do Brake Bleed odpowietrzania hamulcow, ale nie bylo w zestawie bloczka wiec odkrecilem moje klocki hamulcowe i podczas laniu plynu przez strzykawke to plyn wylecial mi tlokami ( cofnalem je potem srubokretem ). Teraz pytanie jest nastepujace, czy moge je zablokowac po prostu moimi klockami i nie wyciagac ich? Ewentualnie czy znacie jakies sposoby ciekawe. Drugie pytanie to, ze gwint w manetce ladnie wchodzi ale gwint przy strzykawce przy sprzecie hamulcowym nie wchodzi i czy moge po prostu np wstrzyknac od gory tylko z jednej strony i zeby plyn np wylecial mi na papier z dolu ? Odnośnik do komentarza
liftlodz Opublikowano 6 Września Udostępnij Opublikowano 6 Września Z tego co napisałeś to szczerze polecam oddać rower do serwisu, jeśli coś sknocisz, a wygląda na to że nie masz pojęcia co robisz, to możesz się zabić jeśli Ci hamulce nie zadziałają Odnośnik do komentarza
Evenis Opublikowano 6 Września Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września A jak wyglada z odpowietrzaniem ? Widzialem filmiki ze gosc strzykawka od dolu pompowal i gora bez zadnego korytka/worka wychodzilo na papier. Moge to zrobic odwrotnie? A co z bloczkiem blokujacym tłoki ? Moge zostawic po prostu moej klocki hamulcowe ktore zablokuja tloki? Rower od kolegi z szopy. Rockrider 530 ST stary wiec nie warty wogole serwisu bo on wart z 150 zl ogolnie jezdzil ale hamulce zaczely mi swistac wiec zaczalem go rozbierac i pewnie olej wyciekl Odnośnik do komentarza
Evenis Opublikowano 6 Września Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września Jest ktos zdolny odpowiedziec na te pytania? Czy da sie bleedowac z gory gwintem a poprostu wylac olej dolem ? Czy wyciek mogl byc spowodowany ze nie zablokowalem tlokow? Czy trzeba sciagac klocki ? Odnośnik do komentarza
liftlodz Opublikowano 7 Września Udostępnij Opublikowano 7 Września Jest ktos zdolny odpowiedziec na te pytania? Czy da sie bleedowac z gory gwintem a poprostu wylac olej dolem ?Nie da się Czy wyciek mogl byc spowodowany ze nie zablokowalem tlokow? Czy trzeba sciagac klocki ? Trzeba zablokować tłoczki w pozycji max wciśniętej Odnośnik do komentarza
mike21 Opublikowano 7 Września Udostępnij Opublikowano 7 Września Jeśli to hamulce shimano nie starsze niż 12 lat to można odpowietrzać jednostronnie - pompując olej od dołu. Górą się nie odpowietrza. Zbiornik wyrównawczy w tych hamulcach jest połączony z układem zaworem jednostronnym - z dołu w górę olej pójdzie, odwrotnie nie. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi