MatiRdm Opublikowano 28 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia Cześć wszystkim. Rozważam wymianę kół z piasta w moim rowerze. Teraz jeżdżę na Nexus 3 a chciał bym zmienić na Nexus 7. Czy ten zabieg sprawi, że jazda będzie bardziej komfortowa? Myślicie że taki zestaw kół jest odpowiedni do każdej ramy w której był Nexus 3? Szukałem takiego gotowego koła z piasta Alfine 8 lub 11, ale nie potrafię znaleźć. Może ktoś wie gdzie można takie dostać 🙂 https://allegro.pl/oferta/kola-28-zestaw-przod-tyl-shimano-nexus-7v-biegi-8029598797 Odnośnik do komentarza
mike21 Opublikowano 28 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia Długość montażowa nexus 3 to 120mm, nexus 7 to 130mm a alfine ma 135mm. Do tego alfine nie ma zintegrowanego hamulca jak nexusy, ma mocowanie pod tarczę CL. Tym samym piasty te nie są wymienne. Odnośnik do komentarza
liftlodz Opublikowano 28 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 1. Zmierz jaka masz szerokość tylnych widełek, jeśli ok 130-135 mm to wejdzie każda piasta od Shimano (i nie tylko) 2. Jakie masz hamulce - jeśli obręczowe lub tarczowe to będzie pasowała każda piasta od Shimano 3. Tak będzie bardziej komfortowo Odnośnik do komentarza
MatiRdm Opublikowano 28 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 3 godziny temu, liftlodz napisał(a): 1. Zmierz jaka masz szerokość tylnych widełek, jeśli ok 130-135 mm to wejdzie każda piasta od Shimano (i nie tylko) 2. Jakie masz hamulce - jeśli obręczowe lub tarczowe to będzie pasowała każda piasta od Shimano 3. Tak będzie bardziej komfortowo Hamulce mam torpedo, hamuje przy naciskaniu pedału w tył. Szerokość tylnych widełek to około 14 cm więc myślę że uda się wymienić i będzie dobrze. Na FB ktoś wspomniał że może być potrzebna wymiana łańcucha żeby w pełni wykorzystać przełożenia. Ale myślę że obecny łańcuch będzie w porządku. Odnośnik do komentarza
liftlodz Opublikowano 28 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia Kup Nexus 7 z hamulcem rolkowym, będzie pasowało, oczywiście musisz też zmienić manetkę. Odnośnik do komentarza
MatiRdm Opublikowano 28 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2 godziny temu, liftlodz napisał(a): Kup Nexus 7 z hamulcem rolkowym, będzie pasowało, oczywiście musisz też zmienić manetkę. Zestaw z allegro w linku, posiada manetkę więc chyba będzie ok, pytanie czy będzie można hamować pedałami, czy muszę zainstalować hamulec v break Odnośnik do komentarza
liftlodz Opublikowano 28 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia To koło jest pod hamulce obręczowe, czyli musisz założyć Vbraeki Odnośnik do komentarza
MatiRdm Opublikowano 29 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia Na przód jakoś da radę v break. A co oznacza że koło jest pod hamulce obreczowe? Są to hamulce tarczowe? Jaki hamulec kupić na tylnie koło żeby do niego pasowało i była możliwość założenia? Z tyłu brak piwotow pod v break. Odnośnik do komentarza
MatiRdm Opublikowano 3 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja Koła wymienione, wszystko działa jak należy. Serdecznie wszystkim dziękuję za udzielone odpowiedzi 🙂 Odnośnik do komentarza
liftlodz Opublikowano 4 Maja Udostępnij Opublikowano 4 Maja Zrób zdjęcia po konwersji, może komuś się jeszcze przydadzą Odnośnik do komentarza
MatiRdm Opublikowano 4 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 1 godzinę temu, liftlodz napisał(a): Zrób zdjęcia po konwersji, może komuś się jeszcze przydadzą Co to znaczy po konwersji? Jestem początkującym majsterkowiczem i nie do końca rozumiem:D Odnośnik do komentarza
liftlodz Opublikowano 4 Maja Udostępnij Opublikowano 4 Maja Po zamontowaniu nowego napędu i hamulców. Odnośnik do komentarza
MatiRdm Opublikowano 4 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja Mam jednak mały problem. Nie wiem czy istotny czy tylko uciążliwe pykanie. Od pierwszego do piątego biegu podczas pedałowania słychać taki dźwięk "pyk pyk pyk". Na 6 i 7 przestaje. Co to może oznaczać? Gdy koło obraca się bez pedałowania nie słychać go. Przesyłam linki do filmu na którym starałem się uchwycić problem https://youtu.be/dz2pcev1I0k?si=G_VMovSta7GIFRxL Odnośnik do komentarza
MatiRdm Opublikowano 5 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja Udało mi się ustalić, że cykanie jest zwykłym zjawiskiem. Mam jeszcze jedno może głupie pytanie. Czy piasta powinna się nagrzewać podczas jazdy? Moja po przejechaniu 20km nie była może gorąca, ale wyczuwalnie ciepła . Odnośnik do komentarza
liftlodz Opublikowano 5 Maja Udostępnij Opublikowano 5 Maja W środku pracują zębatki i smar, tak że raczej może być lekko ciepła Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi