Marek Opublikowano 30 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2015 Hej I mnie dopadł problem :) Po szejkowaniu i skuciu na nowo stuka mi łańcuch (shimano). Dźwięk słychać tylko podczas kręcenia do przodu i tylko na przednich blatach. Stukanie regularne, nie żaden skrzyp, zacięcie czy cuś, raczej stale tatatatatatatatatatata. Mniej więcej jak przekładnia zębata na wolnych obrotach :D Ki diabeł? Odnośnik do komentarza
pawel3373 Opublikowano 30 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2015 A łańcuch kierunkowy? Bo jak twój sprzęt oglądałem to wnioskuję że tak :D może odwrotnie założyłeś? Spinka czy skuwaczem? Odnośnik do komentarza
Marek Opublikowano 30 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2015 kierunkowy, napisy są na zewnątrz, więc to nie to :) Skuty na nowo, nie zakładałem spinki. Też mi to przyszło do głowy, ale stuka na każdym ogniwie, a nie tylko na skuwanym. Odnośnik do komentarza
pawel3373 Opublikowano 30 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2015 To dziwne...Może przyczyną jest korba? ząb skrzywiony, chociaż wtedy nie było by to ciągłe. Popatrz uważnie, może coś dojrzysz, a teraz w tych nowych korbach są te blaszki ułatwiające ruch łańcucha przy zmianie tarczy, bo może się któraś przeciągnęła? Jak się da to jakiś filmik zmajstruj i pokaż, albo na maila wyślij. Odnośnik do komentarza
kaktus Opublikowano 30 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2015 A nasmarowałeś? :Dtak na serio... jesteś pewien na 100% że to łańcuch? Tam w sumie nie ma co stukać :P Pamiętaj, że rama przenosi dźwięki w dziwny sposób i stukanie w supporcie możesz czuć w kierownicy :P U mnie problem z rytmicznym stuko-chrobotem pojawił się w łożysku pedału. A że najpierw rozkręciłem cały rower żeby dojść o co biega to inna historia.Może jakiś kamyk w blacie? Odnośnik do komentarza
Marek Opublikowano 30 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2015 łańcuch, stuka o blaty, słychać każde ogniwo i na każdym blacie :D Kaktus, też myślałem, że za mało nasmarowany, ale jak dosmarowałem to nie pomogło :D Korby bez łańcucha chodzą bezszelestnie. Pedały cichutkie :) Buty mi skrzypią to jedyny dziwny dźwięk :D Odnośnik do komentarza
pawel3373 Opublikowano 30 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2015 To inny sposób diagnozy. Załóż inny łańcuch albo korbę. Odnośnik do komentarza
Marek Opublikowano 30 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2015 jedyne łańcuchy jakie mam to 9-rzędówki, nie nadają się :) Co do krzywej korby. Mam nadzieję, że to nie to, do tyłu idzie ciuchutko :D No to teraz macie zagadkę :D Odnośnik do komentarza
pawel3373 Opublikowano 30 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2015 Możesz założyć i biegów nie zmieniać, chociaż to nie będzie to samo co właściwy łańcuch... Możesz zagadać jakiegoś kumpla z dziesiątką czy ci nie pożyczy na godzinkę. Bo tak to my możemy sobie gdybać do rana ;) Odnośnik do komentarza
Marek Opublikowano 30 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2015 no masz, pewnie, że możemy gdybać :D sam już kilka dni gdybam :D Odnośnik do komentarza
kaktus Opublikowano 30 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2015 Zapraszam do Grodziska! potestujemy! :) aa... no i robię w domu piwo to nie wyjdziesz spragniony :P Odnośnik do komentarza
pawel3373 Opublikowano 30 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2015 Ja również zapraszam! Do kogo masz bliżej? pewno do grodziska bo tam to wszyscy mają blisko. Albo daleko, jak kto woli :D No i jak Ci się uda problem rozwiązać, to czekamy, bo przypadek niecodzienny ;) Odnośnik do komentarza
Marek Opublikowano 30 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2015 przekułem drania na nowo odwracając położenie, teraz to co szło nad zębami idzie po zębach, ale kierunek biegu jest właściwy. I... dupa, dalej stara przekładnia w sieczkarni. Koniec opcji :) Korby raczej proste bo tłuc zaczął po czyszczeniu, a nie po jakimś crashu z kamieniem. :) Odnośnik do komentarza
lukasz.przechodzen Opublikowano 30 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2015 A łańcuch się przypadkiem nie wyciągnął za bardzo? Odnośnik do komentarza
Marek Opublikowano 1 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 hmm, musiałby się Łukaszu wyciągnąć w czasie szejkowania :D bo wcześniej takiego efektu nie było. No chyba, że benzyna wypłukała wszystko spod rolek i stąd takie stuki. Z drugiej strony, 1000 km to chyba mało żeby wyciągnąć łańcuch? Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi