MarioMtb Opublikowano 12 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2023 Witam , po ok 10 tys km dość intensywnej jazdy po lasach kończy mi się napęd w moim Krosie lvl 1.0. Mam pytanko do Was , bardziej doświadczonych kolegów czy warto zmieniać napęd na coś innego,lepszego niż było montowane seryjnie czy mija się to z celem ? Ewentualnie w jaki napęd byście poszli ? Geometria ramy mi odpowiada i na tą chwilę nie myślę o zmianie roweru tylko co najwyżej o zamontowaniu lepszego i trwalszego osprzętu . Poniżej aktualna specyfikacja Odnośnik do komentarza
mike21 Opublikowano 12 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2023 W tym rowerze nie warto. Wymień wyłącznie zużyte elementy (kaseta+łańcuch). Nie ma trwalszych napędów niż 8/9rz. Odnośnik do komentarza
MarioMtb Opublikowano 12 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2023 9 godzin temu, mike21 napisał(a): W tym rowerze nie warto. Wymień wyłącznie zużyte elementy (kaseta+łańcuch). Nie ma trwalszych napędów niż 8/9rz. Mógłbyś rozwinąć swoją wypowiedź że nie warto inwestować w inny lepszy napęd ? Zainwestowanie max 1500 PLN w cały napęd w wygodny mi rower mija się z celem ? Odnośnik do komentarza
ram Opublikowano 12 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2023 (edytowane) Po prostu. Nikt nie będzie się czepiał na czym ktoś jeździ. Ja również kocham swego 9-cio letniego autora, który służy mi nie do zasadniczych celów. 1,5 tys inwestycji w przebudowę roweru to sporo. Rower 4'to letni za rok będzie wymagał s,czególnej troski. Obecnie standardem jest zmieniarka minimum klasy deore. W Twojej specyfikacji jak widzę, proszą się o wymianę hamulce, korba, nie mówiąc o tym, że santour jest jaki jest a zamontowanie powietrznego amora i koła 29" to przewrót kopernikański w komforcie. Niestety , to wymaga główki taperowanej w ramie. Osobiście nie wróciłbym już do napędu 2x lub 3x. Tarcza w korbie 32T (34T jeśli nie działasz ostro w górach) dopełni szczęścia. Dobra używka w tym standardzie, taka powiedzmy 3-4 letnia, to wydatek 3-4 tyś. ( no i oczywiście z deca xc100 do polecenia jak najbardziej). Proponuję zamienić się w terenie z kimś na koło 29" , szeroką obręcz - 30 mm i odpowiedzieć sobie szczerze, czy zostaję przy kole 27,5" bez tapetowanie główki, czy wchodzić jednak w pełen fun. I tak powiem. Przykładowo, pierwszy z kolei (że swojego możesz odzyskać część kosztu) to: https://m.olx.pl/d/oferta/rower-mtb-xc-giant-xtc-slr-2-xl-29-CID767-IDTBWHT.html Edytowane 12 Kwietnia 2023 przez ram Korekta Odnośnik do komentarza
mike21 Opublikowano 12 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2023 Ten rower wart jest 300-500zł. Tam są poważniejsze niedostatki niż "lepszy" napęd (imitacja amortyzatora, brak hamulców, marne koła). Poza tym w tak skrajnie budżetowych rowerach podczas modyfikacji występuje efekt domina - ruszysz jedną rzecz a to pociąga konieczność wymiany kilku innych (u ciebie co najmniej jeszcze hamulce+tarcze). Moja rada - wymień tylko co zużyte i zrób kolejne 10kkm. Łańcuch wybierz kmc x8 silver. Kaseta może być jak ta obecna. Na żadnym innym napędzie nie osiągniesz większych przebiegów bez dodatkowych zabiegów (rotacja łańcuchami). Odnośnik do komentarza
MarioMtb Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Ok , dzięki za rady . Wkradł się też błąd przez moją nieuwagę bo specyfikacja ściągniętą pod koła 27.5 a ja mam większe 29 . Hamulce również mam już wymienione bo oryginalne szybko straciły swoje właściwości .Zmieniłem na 180 mm z oryginalnych 160 plus adaptery i okładziny . Poniżej właściwa specyfikacja Odnośnik do komentarza
mike21 Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Jeśli nadal mechaniczne to nic to nie zmienia wobec tego co napisałem wyżej. No i nie o rozmiar a jakość i masę kół mi chodziło. Jeśli uważasz, że masz rower wystarczający to doprowadź do pełnej sprawności min. kosztem. Inwestując w nowy napęd i hamulce nadal nie zmienisz tego roweru w nic innego. Komponenty bazowe (rama, amortyzator, koła) trzymają cię w tym punkcie. Odnośnik do komentarza
MarioMtb Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Ok , zrozumiałem przekaz że gra nie warta świeczki . A tak z innej beczki, co warto kupić z hardtail w miarę na dobrym osprzęcie ? Odnośnik do komentarza
mike21 Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Popatrz na wątki rower do 5000 itp. W PL widzę przyzwoity stosunek cena do poziomu komponentów ma rockrider. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi