Skocz do zawartości

Oświetlenie Bontrager

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim. Mam pytanko odnośnie lampek Bontrager z serii Lion 200 oraz Flare RT: Jeśli posiada ktoś z was te lampki to interesuje mnie to, czy jest możliwość ich ładowania powerbankiem podczas jazdy? Wybieram się na nocną eskapadę i potrzebuję dobrego i długo świecącego oświetlenia a w szczególności przedniego. Posiadam w tej chwili lampkę firmy Noname która maksymalnie wytrzymuje godzinę świecenia a podłączając pod powerbank podczas jazdy przestaje świecić podczas gdy się ładuje. Z drugiej strony czy Bontrager Lion 200 jest na tyle mocny by oświetlić dobrze drogę nocą?

Mam Flare RT. Na jednym ładowaniu w trybie czuwania trzyma 2 tygodnie. Akumulator ma 420 mAh. Jak masz Garmina to masz możliwość zarządzania energią zdalnie. Jak jest włączona może być ładowana.

Ion Pro RT 4800 mAh.
https://trek.scene7.com/is/content/TrekBicycleProducts/Asset Library/documents/Manuals/pdf/BT18_MANUAL_Lights_IonProRT_200RT_FlareRT_web_final.pdf

Z moich doświadczeń żeby dobrze oświetlić drogę trzeba minimum 500 lumenów poza miastem na asfalcie. Ion Pro przy mocy 800 lumenów sugeruje 3h pracy, przy 400 lumenów 6h.

Lezyne ma też dobre lampki przednie. Na tył z Flare RT IMO nic nie może konkurować. Na przód mam chińczyka z Allegro za kilkadziesiąt zł z diodą Cree co wali jak motocykl.

W dniu 20.08.2022 o 13:57, jajacek napisał:

Mam Flare RT. Na jednym ładowaniu w trybie czuwania trzyma 2 tygodnie. Akumulator ma 420 mAh. Jak masz Garmina to masz możliwość zarządzania energią zdalnie. Jak jest włączona może być ładowana.

Ion Pro RT 4800 mAh.
https://trek.scene7.com/is/content/TrekBicycleProducts/Asset Library/documents/Manuals/pdf/BT18_MANUAL_Lights_IonProRT_200RT_FlareRT_web_final.pdf

Z moich doświadczeń żeby dobrze oświetlić drogę trzeba minimum 500 lumenów poza miastem na asfalcie. Ion Pro przy mocy 800 lumenów sugeruje 3h pracy, przy 400 lumenów 6h.

Lezyne ma też dobre lampki przednie. Na tył z Flare RT IMO nic nie może konkurować. Na przód mam chińczyka z Allegro za kilkadziesiąt zł z diodą Cree co wali jak motocykl.

Dzięki za dobre i bardzo pomocne rady. Zamówiłem zestaw: Bontrager Ion 200 RT/Flare RT oraz dodatkowo do jazdy nocnej: Bontrager Ion Pro RT. 

Pozdrawiam.