jajacek Opublikowano 2 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2022 W kwestii bike sizingu czyli doboru ramy sugeruję serwis Competitive Cyclist Bike Calculator. Tylko trzeba wejść przez VPN bo z EU nie wpuszcza przez RODO. Ja mam na telefonie z Androidem zainstalowany darmowy SuperVPN. Trzeba dokonać kilku pomiarów i wypluje rezultat zwany Eddy Fit (od Eddy Merckxa). I nim należy się kierować. Nawet siodełko ustawia do naszej morfologii. U mnie np. tak to wygląda: The Eddy Fit (cm) ------------------------------------------- Seat tube range c-c: 55.6 - 56.1 Seat tube range c-t: 57.3 - 57.8 Top tube length: 53.8 - 54.2 Stem Length: 10.1 - 10.7 BB-Saddle Position: 74.6 - 76.6 Saddle-Handlebar: 53.1 - 53.7 Saddle Setback: 6.2 - 6.6 Więc dostajemy info o optymalnej wirtualnej górnej rurze (top tube lenght), odległości jaką mamy mieć od nosa siodła do kierownicy (saddle-handlebar) i przesunięcia siodełka do tyłu względem osi suportu (saddle setback). Mostek i głębokość kierownicy można dopasować tak żeby wyjść na te wartości. Ja jeżdżę na ramie długości wirtualnej 54,8 więc mostek został skrócony ze 100 na 90. Bike fitting, który zrobiłem po wielu latach potwierdził z grubsza te ustawienia. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi