mabar Opublikowano 31 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 Wiem jak trudno, o ile to możliwe diagnozować na odległość ale zapytam. Otóż w rowerze mojej żony pojawił się stuk podczas kręcenia pod obciążeniem. Wydobywa sie gdzieś w okolicach suportu podczas pierwszej ćwiartki obrotu prawej korby, przy nacisku. Rower to Unibike z przebiegiem jakieś 2500 km. Pukanie pojawiło się nagle. Poznam wszelkie sugestie zanim rozbiorę pół roweru. :) Odnośnik do komentarza
lukasz.przechodzen Opublikowano 31 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 Hej, cóż, to nie musi być wcale dźwięk suportu, ale jeżeli podejrzewasz, że to suport, to najlepiej byłoby go wykręcić, wyczyścić gwinty i je przesmarować. Bo być może to właśnie na gwintach coś trzeszczy. Odnośnik do komentarza
mabar Opublikowano 31 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 Nie jestem w stanie dokładnie zlokalizować źródła dźwięku bo żona za szybko jeździ ;). Ale jest to czysty stukot, puknięcie a nie trzeszczenie. Odnośnik do komentarza
kaktus Opublikowano 3 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 może być suport, mogą być pedały, a może być i zacisk sztycy :)żona stoi czy siedzi gdy stuka? Zdejmij zacisk, rozkręć, wyczyść z piachu, nasmaruj i załóż z powrotem. Z pedałami raczej nic nie zrobisz.Co do suportu - z doświadczenia wiem, że jak już zaczyna stukać to trzeba go wymienić (albo łożyska, zależy od typu) Ale możesz wykręcić, przeczyścić gwinty i założyć z powrotem. Najlepiej owinąć gwint taśmą teflonową i przesmarować smarem miedziowym Odnośnik do komentarza
mabar Opublikowano 6 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 Koniec tematu. Stuka prawy pedał. Mimo, że prawie nowy.... Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi