doswiadczonynoob Opublikowano 8 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2021 Cześć, Zakupiłem sobie Evado 4 jakiś czas temu a że ciężko mi było kupić gotowy rower jaki bym chciał zamierzam zmodyfikować pod własne upodobania ten. Chcę przerzutkę ze sprzęgłem, 10 rzędów z tyłu, trzy z przodu i manetki umożliwiające zbijanie kilku biegów na raz. Rower do jazdy bez bagaży na asfalt, szuter. Coś tam sobie już dobrałem ale żeby nie popełnić jakiegoś babola w kwestii kompatybilności pomyślałem, że zapytam mądrzejszych ode mnie. Manetki M6000 lub coś mocno pokrewnego Przerzutka tył RD-M6000 SGS Nie wiem co dać na przód, M6000 jest ciągnięte na bok a w Evado musi być do góry, FD-T6000-L3 jest niedostępne, co tu można dać żeby nie założyć gorszego i żeby było kompatybilne? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 9 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2021 Optymalny zestaw wyglada tak: Lewa manetka Deore Prawa XT (ze wzgledu na Instant Release) Przednia przerzutka Deore chyba ze trafisz tanio XTR, z duzo lepsza sprezyna i klatka Tylna Deore GS (szybciej zmienia biegi niz SGS, na asfalt wiecej nie potrzeba) Korba jak bez bagazu 48x38x28 Suport XTR Lancuch XT lub XTR Odnośnik do komentarza
doswiadczonynoob Opublikowano 16 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2021 Dalej uzupełniam listę: Tył RD-M6000 SGS Przód FD T8000 L6 Manetki M6000 Kaseta HG500 11-34 Korba Altus FC-M371 48/36/26 175mm 3x9 Suport Neco B920AL 122,5x68 Piasty NT-D032SB, NT-D041SB Klamki Avid SD7 1. Czy ta korba będzie zgodna z systemem 10 rzędowym? Nie potrzebne mi Hollowteki, Octalinki, które pociągają za sobą niepotrzebne koszty i zawężają wybór gratów. 2. Ile ogniw powinien mieć łańcuch do tego zestawu i czy powinien być kierunkowy? 3. Nie wiem z jakimi obręczami zrobić koła. Może Alexrims MD, czy lepiej brać 19 czy 23 pod semi-slicka? 4. Hamulce zostają mechaniczne, w rowerze cenię sobie prostotę. Zaciski mam Tektro MD-300. Czy za niewiele większe pieniądze można kupić zauważalnie lepsze zaciski? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 17 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 Korba to może i zgodna będzie ale mam wrażenie że zmiana biegów nie będzie za optymalna. Tak często jest z tymi nędznymi korbami najniższego poziomu. Aczkolwiek miałem kiedyś Alivio i specjalnie niczym się od Deore poza wagą i napisem nie różniło. Jak chcesz zmieniać po kilka biegów na raz, to takie funkcje są dostępne dopiero od poziomu XT. Multi Release. Zyskałbyś też Instant Release czyli znacząco szybszą zmianę biegów. Potrzebujesz tylko prawą manetkę od XT. Lewa może być Deore.https://bike.shimano.com/en-EU/product/component/deorext-m780/SL-M780-R.html Obręcz to brałbym 23. Na pewno nie 19. Ile ogniw łańcucha to zależy od kasety i korby. Jest wzór, trzeba przeliczyć. Łańcuch nie musi być kierunkowy. A jak jest, to wiadomo że musi być założony w dobrym kierunku. Przerzutka SGS nie jest potrzebna przy kasecie 11-34 a jest wręcz niezalecana. Należy wybrać przerzutkę GS z krótszym wózkiem a co za tym idzie z szybszą zmianą biegów. Kasety są MTB i szosowe. Różnią się szerokością. Sugeruję kasetę mtb do tego zestawu. Zwykle będzie to 11-36. Najlepsze hamulce tarczowe mechaniczne, to albo TRP (Tekro) Spyre a w przypadku MTB ich odmiana Spyke albo Avid BB7. Spyre wymagają klamek pod cantilever, Spyke pod v-brake. Tego typu hamulce zeby dobrze działały wymagają bezkompresyjnych pancerz, np. Jagwire Pro lub Yokozuna, dobrych klocków i tarcz. Klocki na pewno nie ta nędza od Tektro. Shimano będą ok. Odnośnik do komentarza
doswiadczonynoob Opublikowano 19 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2021 Jest wobec tego jakaś lepsza korba 48-36-26 na kwadrat? Będzie to koszerne jeśli na obręcze 23 dam opony 38? Shimano wyraźnie podaje, że SGS jest do 11-32, 11-34, 11-36. Nie rozumiem. Z kasetą HG500 11-34 też są niezłe jaja bo nie znalazłem alternatyw. Prawa zmieniarka XT wygląda na to, że nie jest obecnie dostępna. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 20 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 Korby na kwadrat na pewno jakieś są. Opony 38 do obręczy 23 mogą bez problemu być. Wózki są SGS dłuższy i GS krótszy. SGS obsługuje chyba do 46 zębów. GS do 42. Na stronie Shimano jest błąd. GS to średni wózek 75 mm. SGS długi 90 mm. GS ma pojemność 41, SGS 43. Prawie wszystko da się kupić. Jeśli nie nowe to z wyprzedaży, leżak magazynowy lub używane w dobrym stanie. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 20 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 Tu natomiast info, ze być może się mylę co do tych przerzutek jeśli chodzi o największą zębatkę, bo miałem na mysli systemy z dwurzędową korbą. "I talked to Shimano this morning and got the final word. The reason the long cage is designated as having a shorter reach than the medium cage is because the long cages is designed to be used with the triple crankset. The Shimano representative I spoke with confirmed that the long cage is indeed only designed to wrap around 36T cog. The bottom line is the medium cage m6000 derailleur is the only 10 speed derailleur designed to work with the 11-42t cassette out of the box." Odnośnik do komentarza
doswiadczonynoob Opublikowano 22 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2021 Czy mając korbę 9r mogę użytkować łańcuch 11r? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 22 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2021 Możesz. Taki łańcuch różni się od 9x tylko grubością zewnętrznych blaszek Odnośnik do komentarza
doswiadczonynoob Opublikowano 28 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2021 Do tych piast Novateca planuję obręcze DT swiss M462 (25mm wew, 30 zew.). Są lepsze obręcze za 230 zł sztuka? Szprychy Sapim D-light. Jaja są trochę z wyliczeniem ich długości ale mam nadzieję, że wyliczyłem poprawnie. Muszę tylko znaleźć sprytnego człowieka na śląsku, który mi dobrze złoży te koła. Opony Hutchinson Touareg. Ceny dobrych opon rowerowych to jakiś absurd, kosztują tyle co dobra opona do samochodu a przecież opony samochodowe muszą być o wiele bardziej wytrzymałe. Analogiczny Evado z tym napędem ma łańcuch HG54 116 ogniw. Czy to jest tak, że producent wybiera łańcuch z odpowiednią ilość ogniw czy potem ją dostosowuje? KMC X10 ma 114 ogniw, czy to będzie za mało czy muszę jednak zweryfikować długość standardową metodą? Odnośnik do komentarza
doswiadczonynoob Opublikowano 28 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2021 Opony 40 a obręcze 25/30. Mam nadzieję, że nie przesadziłem. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi