Skocz do zawartości

Deore M6100 lub M5100??

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie, zastanawiam się nad przeskoczeniem na napęd jednoblatowy z przodu  11 lub 12 przełożeń z tyłu, tylko nie wiem czy będą pasować do mojego roweru? Obecnie mam dużo gorsze elementy napędu z przodu korba Sram S2000 z tarczami 42/32/22 (w kwadrat) z tyłu  ośmiorzędową kasetę PG820 i przerzutka Sram x3, dlatego chciałbym zamontować coś lepszego do jazdy w terenie, ale nie wiem nawet czy kaseta x11 lub x12 zmieści mi się między kołem a ramą, czy do jej zamocowania jest potrzebna jakaś specjalna końcówka na piaście ( pewnie mam taniochę jakąś).

Ewentualnie czy ktoś z Was mógłby polecić jakąś starszą wersję korby Deore, kasetę i przerzutkę która albo nadawałaby się do systemu 1x10(11) albo, ostatecznie do systemu 3x8, 3x9, 3x10??? Muszę wymienić korbę bo zęby się już trochę pościerały a widzę że wszystkie zębatki są połączone, kaseta z tyłu też już taka sobie dlatego pomyślałem że przy okazji pozbędę się korby w kwadrat z ramy i przejdę na zintegrowaną, stąd moje poszukiwania właśnie w grupie deore.

1x10 na pewno zrobisz. 1x11 wątpię, bo pewnie bębenek koła nie przyjmie kasety 11x. 12 w ogóle odradzam bo wymaga specjalnego bębenka a koszty są nieproporcjonalne do zysków. w tej chwili dostaniesz tylko używki albo zapłacisz dwa razy tyle co rok temu. Wszelkie zmiany oznaczają wymianę przerzutek i manetek. Więc pewnie wyjdzie więcej niż ten rower jest wart. Może warto sprzedać i kupić używkę, która ma co potrzebujesz?

Niby ze względów ekonomicznych, pewnie masz rację ale jakoś mam do niego sentyment no i podoba mi się rama, wygląd itd.. tak że mniej zwracam uwagę na to czy to opłacalne posunięcie ? Zastanawiam się tylko czy 1x10 mi wystarczy - czasem jednak na podjazdach korzystam z 2 zębatki z przodu.. Czyli gdybym chciał się bawić w tę korbę m5100 to wymiana bębenka na ten shimano micro spline???

Szansa że dokupisz bębenek micro spline do jakichś badziewnych kół wynosi zero :) Nie wiem co ludzi pcha w to 1x. Widać moda. Ja bym na Twoim miejscu wymienił co się da na Deore i cieszyłbym się jazdą i dużą ilością przełożeń :) Sram to szmelc i raczej długo nie pożyje. Polowałbym na używki lub prawie nówki z OLX w dobrym stanie. Widać zwykle po wyglądzie co jest co. Mam dwa rowery mtb w domu, każdy za parę ładnych tysięcy. W jednym mamy 2x11, w drugim 1x11. W żadnym nie mam tych chorych bębenków. 2x11 zapewniam że jest w niczym nie lepszy niż 2x10, który poprzednio miałem.

Nie no ja tam się na modę nie patrzę ? chociaż chciałem uprościć rower zwyczajnie tym 1x11 no i może iść trochę z duchem czasu bo takie klamoty za kilka lat spokojniebędzie można przełożyć do innej ramy, ale w sumie starsze deore też brałem pod uwagę, tak że się rozejrzę. A jak rozumiem ta nowa korba m5100 albo m6100 raczeni  nie ma szans żeby była kompatybilna ze starszymi rzeczami na tył z deore?? Bo może bym wymieniał stopniowo wtedy

Każda korba 9/10 rzędów jest kompatybilna z Deore 2x/3x. Możesz nawet 9-rzędową Alivio założyć. Korba M5100 to jest korba typu narrow-wide. Pasuje chyba tylko pod 11-rzędowy łańcuch i musisz mieć przerzutkę ze sprzęgłem z tyłu, które napina łańcuch i uniemożliwia mu spadnięcie. Natomiast korby te występują w wersji Boost i bez Boost. Boost są odsunięte bardziej od ramy. Potrzebujesz bez Boost. Ja musisz iść z duchem czasu to przerób na 2x10. I to poczytaj:

http://uzurpator.com.pl/new_blog/documents/Nie_lubie_1xX.html

http://uzurpator.com.pl/new_blog/documents/Wciaz_nie_lubie_1xX.html