Skocz do zawartości

CX Comp 700x30/32c czy może...

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Tribana 520 rocznik 2018. Naszła mnie trochę myśl na "uterenowienie" tego cuda. Domyślnie w tym modelu były 700x28c. Wygląda jakby było miejsca na 30c, a może nawet 32c. Trochę sobie poczytałem i jak na razie mam w głowie Schwalbe CX Comp 700x30c albo 32c. Głównie dojazdy do pracy - kilka kilometrów asfaltu i "śmieszek rowerowych", rekreacyjnie raczej ubite drogi (mniej lub bardziej, raczej bardziej) i asfalt. Nie oczekuję przeróbki szosy na MTB, ale czegoś co chociaż odrobię się sprawdzi poza asfaltem.

Edit (2021/02/05 15:17):

Czy przy wymianie opony na szerszą przy okazji trzeba wymienić dętkę na "większą"?

Z tego co kojarzę to tam nawet przełajowe 33mm wchodziły. W przełajówce młodego, którą czasem jeździmy też po mieście ale też na skuchę przez jakiś lasek, mamy z przodu oponę trakcyjną Specialized Captain a z tyłu szutrową Specialized Trigger. To nie muszą być konkretnie te, ale chodzi o pewną zasadę że z przodu opona ma w miarę gładki środek ale klocki boczne dające przyczepność w terenie, a tył tylko opona napędowa. Zresztą podobnie mam w mtb.

dk200-tires-1520030647217-2b3z78ewefua-1