forii Opublikowano 11 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2019 Witam, Od prawie tygodnia mam nowy rower, jutro kluczowy moment bo w sklepie opony będą zalewane mlekiem. Jak to ja, perfekcjonista, mam jednak pytania: -Czy te fabryczne opony producenta nadają się do zalania ich mlekiem? Ktoś powie, że zależy do jakich warunków, otóż rowerem jeżdze na codzień po chodniku, ulicy, ogólnie po mieście. Mieszkam z dala od gór ale 1-2x w miesiacu wyruszam do pobliskiego miasta i tam jezdze nim wtedy po lesie. Czy warto to robic niz jak zostawic je tak jak są? podobno wymianianie potem opon nie nalezy do przyjemnych czynnosci. Chce to wszystko zaplanowac. Rower to Giant Trance 29 2https://www.giant-bicycles.com/pl/trance-29-2-2019 Dokładna specyfikacja opon: MAXXIS Minion DHF 29x2.3, 60TPI, EXO, TR oraz MAXXIS DHR II 29x2.3, 60TPI, EXO, TR, Tubeless O dziwo dopiero teraz zauważyłem i mam nadzieje że nie tylko jedna z opon jest tubeless Ale no mialoby to sens by tylko tylnia opona byla tubeless, choc szkoda bo mlekowanei ma duzo zalet i chcialbym tez odciążyć rower, a podobno jedno koło to jakies 100-200g lżej. Zapraszam do dyskusji. Odnośnik do komentarza
thalcave Opublikowano 12 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2019 13 godzin temu, forii napisał: MAXXIS Minion DHF 29x2.3, 60TPI, EXO, TR oraz MAXXIS DHR II 29x2.3, 60TPI, EXO, TR, Tubeless TR oznacza Tubless Ready, czyli możesz zalać je mlekiem. Inna kwestia czy to ma sens. Odnośnik do komentarza
forii Opublikowano 12 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2019 A po co jeździć na dętkach ktore mogą się przebić? Mleko sprawi ze nie złapie dziury Odnośnik do komentarza
MARIUSZZZ Opublikowano 12 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2019 I tak i nie. Większych dziur mleko może nie zalepić (np. od szkła). Odnośnik do komentarza
thalcave Opublikowano 12 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2019 5 minut temu, MARIUSZZZ napisał: I tak i nie. Większych dziur mleko może nie zalepić (np. od szkła). Poza tym ludzie, którzy jeżdżą na bezdętkach i tak wożą dętki. To o czymś świadczy ? Sam napisałeś, że większość czasu będziesz spędzał w mieście a tam bezdętki większego sensu nie mają. Koszty zapewne nie są specjalnie duże dla Ciebie więc o tym pisać nie będę. Odnośnik do komentarza
forii Opublikowano 12 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2019 mlekowanie robią mi za darmo... nawet jak bys nic nie placil to tez bys nie robil jak wiekszosc czasu bys spedzal na miescie? Odnośnik do komentarza
krzyszy691 Opublikowano 13 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2019 cytat"...Mieszkam z dala od gór ale 1-2x w miesiacu wyruszam do pobliskiego miasta i tam jezdze nim wtedy po lesie."Nie wiem jak inni ale ja za cholerę nie mogę tego rozgryść. Czy mógłbyś to bardziej wyświetlić.Czy ta miejscowość to jakiś Lasociń? To blisko mnie, z tym że to raczej nie miasto. Odnośnik do komentarza
forii Opublikowano 13 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2019 41 minut temu, krzyszy691 napisał: cytat"...Mieszkam z dala od gór ale 1-2x w miesiacu wyruszam do pobliskiego miasta i tam jezdze nim wtedy po lesie." Nie wiem jak inni ale ja za cholerę nie mogę tego rozgryść. Czy mógłbyś to bardziej wyświetlić. Czy ta miejscowość to jakiś Lasociń? To blisko mnie, z tym że to raczej nie miasto. W skrócie - morze ? północ ? A obok np Koszalin lub szczecin mam "gorskie" rejony Odnośnik do komentarza
krzyszy691 Opublikowano 15 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2019 Żeby poczuć czym jest jazda na takim rowerze koniecznie trzeba wybrać się w GÓRY, całkiem inna adrenalina. Nad morzem aby dorównać takim co tak trenują jedynym wyjściem jest jazda na wiatr po plaży "fat_bikem". Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi