akrinix Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Zamierzam zakupić MTB-ka> Moje pytanie, w kategorii stosunku jakość/cena/moje potrzeby, którego z tych trzech powinienem brać z czystym sumieniem: Cena obok to cena za którą mogę rowerki zakupić. Kross LVL 5.0 2018 - za 2800 złKross LVL 6.0 2018 - za 3200 złKross LVL B.6 2016 - za 2800 zł Rower do jazdy mieszanej: las/ miejski zgiełk - krawężniki, chotniki, schody itd. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Level B5 to straszna nędza. Zapominamy.Level B6 2016 ma potrójną, dobrą korbę Deore 42/32/24 z problematycznym suportem PressFit, który potrafi skrzypieć. Taka korba 3x jest dosyć uniwersalna i do miasta i do lasu. Ma hamulce Avid z którymi róznie bywa, reszta jest przyzwoita, Shimano Deore. Jest lżejszy o 700 gram od wersji 2018Level B6 2018 ma podwójną ale taniutką i nedzną korbę Suntour XCM 38/24 z bezproblemowym wkręcanym suportem BSA. Ma bardzo nowoczesną tylną przerzutkę z napinaczem łańcucha (sprzęgłem) co jest przydatne przy agresywnej, szybkiej jeździe w cięższym terenie. Taniutkie hamulce Shimano.Oba posiadają przyzwoity, bezproblemowy amor olejowo-sprężynowy, RockShox XC30.Gdybym chciał mieć rower bardziej do jazdy terenowej wybrałbym 2018 i zmienił z czasem korbę i hamulce na lepsze.Gdybym chciał rower, którym nie będę jeździł agresywnie w terenie tylko do jazdy mieszanej, wybrałbym 2016 i nic nie zmieniał.Zjazdów po schodach Krossy mogą nie przeżyć bo to nie są ramy dobrej jakości. Ten amor w nich też niekoniecznie się do tego nadaje.Alternatywą jest Cube Attention 2017 z trochę lepszym amorem i ramą. Odnośnik do komentarza
akrinix Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Dzięki serdeczne za opinię. Kwestia ram. W kross-ach rzeczywiście jest kiepsko ? Słyszałem o problemach z 2012-13 roku. Podobno to rozwiązali. Dopytywałem producenta. Rzeczywiście mieli problem z materiałem. Teraz z tego co widzą stosują tą samą domieszkę aluminium co Cube. Tech formowania także ta sama. Póki co bazując na tym co piszesz, skłoniłem się do 6.0. wyżej niż 3200 nie mam zamiaru lecieć. ;) Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Nie wiem jak jest z ich ramami. Było trochę kiepskich modeli. O ile mi wiadomo Kross nie produkuje sam tych ram tylko kupuje je gotowe, lakieruje i okleja. Mają bardzo dużo reklamacji ale też dużo sprzedają. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi