NewUser Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Cześć, mam problem z przerzutką przednią na biegu 3x9 (korba 3, kaseta 9). Na wszystkich biegach jest ok prócz tego maksymalnego kiedy to łańcuch ociera o wózek. W "serwisie" ustawili mi ale że tego biegu nie używam to za bardzo nie zwróciłem uwagi na to, że czasem ociera. Rower to praktycznie nowy (ma 3 tyg z czego mało jeżdżony, bo byłem na paru wyjazdach) Romet Orkan 4 2016. Tymczasowo nie mogę iść do serwisu Rometa, bo mam kawałek drogi, wpadnę dopiero jak wrócę na studia w październiku. Gdy się przyglądam problem wygląda tak, że łańcuch idzie ładnie oddalony i w pewnym momencie przybliża się i potem znowu oddala, nie wiem czy to normalne, oczywiście te różnice są znikome ale dopiero, w pewnym momencie jest otarcie. Chciałem oddalić śrubą H ale już dalej chyba nie idzie, bo prędzej ją odkręcę. Co do ustawienia to wydaje mi się dobre. Jak to nienormalne i ciężko sobie wyobrazić to mogę spróbować nagrać filmik, który to pokaże lub przynajmniej serię zdjęć obrazującą ruch łańcucha. Wszystko dzieje się niezależnie od prędkości ale najlepsze w tym jest to, że tylko gdy rower jest pochylony na prawo (strona z łańcuchem). Przerzutki zmieniają się płynnie, nie zauważyłem problemu. Odnośnik do komentarza
Marekk Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2017 A nie masz po prostu przekosu? Odnośnik do komentarza
NewUser Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2017 W sensie przerzutka krzywo ? Odnośnik do komentarza
Marekk Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Nie https://roweroweporady.pl/jak-poprawnie-zmieniac-przelozenia/ Odnośnik do komentarza
NewUser Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Napisałem, że 3x9 a to najwyższe jakie mam w rowerze. Odnośnik do komentarza
Patryk1973 Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Tez mialem taki problem w tym samym rowerze kupionym miesiac temu ,ale wyregulowalem pokretlem przy manetce i jest ok . Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
NewUser Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Chyba widać w pewnych momentach jak łańcuch przybliża się do jednej strony, tyle że tu stał na stópce przechylony w stronę bez łańcucha, więc wszystko było cicho: Przepraszam za jakość ale z kamer pozostaje mi tylko smartfon. Odnośnik do komentarza
Patryk1973 Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Poluznij napiecie linki przy manetce przerzutki i bedzie ok ustaw tak ze jak masz z przodu największej a z tylu na najmniejszej to łancuch niech idzie po srodku . Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
Patryk1973 Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Poluznij napiecie linki przy manetce przerzutki i bedzie ok ustaw tak ze jak masz z przodu największej a z tylu na najmniejszej to łancuch niech idzie po srodku . Tez tam mam jak ty i tez ma orkana 4 . Ustawilem tek ze przy tych przelozeniach lancuch idzie po srodku i nie mam problemu z przerzutkami . Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
NewUser Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Mam śrubkami L i H wyregulować, aby był po środku ? W celu poluzowania odkręcić śrubę baryłkową tak? Odnośnik do komentarza
Patryk1973 Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Przy manetce zmisny przedniej przerzutki masz pokretlo. https://youtu.be/GS0H621Cm_U Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
Patryk1973 Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Przy manetce zmiany przedniej przerzutki masz pokretlo. https://youtu.be/GS0H621Cm_U Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
NewUser Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Wiem o śrubce ale czy mam ją zakręcać czy odkręcać :D? Mi wszystko płynnie schodzi tylko w pewnych momentach łańcuch ociera o przerzutkę. Odnośnik do komentarza
Patryk1973 Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Ustaw tak by lancuch byl po srodku zeby nie ocieral ale zeby nadal ci zarzucał lancuch. Musisz poluzowac linke czyli dokrecic . Tez mialem z tym problem pojechalem z rowerem do serwisu i gosc powiedzial ze jest ok ,nastepnie sam zaczalem ustawiac i teraz mi nie ociera . Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
NewUser Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Pobawiłem się i jak na razie jestem zadowolony, co prawda będzie trzeba to jeszcze minimalnie dopracować ale jestem zadowolony z efektu. Może na przeglądzie w serwisie Romet coś kiedyś doprowadzą do perfekcji. Na razie temat można zamrozić, bo może kiedyś będę potrzebował pomocy. Dzięki wszystkim, przede wszystkim Patrykowi. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi