SkOs Opublikowano 17 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 Siemanko możecie coś doradzić ? Mam 28 lat 96 kg wagi i 174 cm wzrostu Chcę kupić rower do 1800 zł ale tego jest tak dużo, że aż głowa zaczyna boleć Jestem laikiem i w niektórych sklepach chyba to wyczuli i wydaje mi się, że starają mi się coś wcisnąć Otóż pierwsze pytanie to MTB czy Cross? Jeździć będę głównie w mieście ale czasem będę jeździł z żoną po polnych drogach (bardzo rzadko) Lubię raczej jeździć szybko. Podkreślam, że nie będę startował w żadnych zawodach ani tym podobnym. Rower ma służyć na dojazdy do pracy. Mój poprzedni super (marketowy) rower o dziwo wytrzymał 3 lata ale w końcu wszystko się posypało Jesteście w stanie polecić jakieś trzy pozycje które pośmigają z 3 lata bez większych problemów? Przeglądając różne fora znalazłem dwa crossowe: http://allegro.pl/2016-lazaro-elitary-v3-hydraulika-blokada-alivio-i6749093066.html http://allegro.pl/2016-king-of-the-road-lazaro-integral-v3-alivio-i6752866873.htmlpraktycznie to samo co wyżej tylko hamulce V-ki i inne manetki (warto dopłacić do tego wyżej ?) Proszę o opinie i ewentualne propozycje. Odnośnik do komentarza
NoOnesThere Opublikowano 17 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 Moja opinia jest taka, że nic lepszego wybrać nie mogłeś i spokojnie możesz się nastawić na zakup jednego z tych rowerów. Co do hamulców, ja tarczówek nigdy nie miałem, więc nie będę udawał eksperta. Któryś z bardziej doświadczonych forumowiczów na pewno pomoże Ci zdecydować, które hamulce będą dla Ciebie lepsze. Odnośnik do komentarza
SkOs Opublikowano 17 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 Tak szczerze to z wszystkiego co oglądałem bardzo mi się ten spodobał i go kupię tylko z tarczówkami czy na V-ce ktoś doradzi? Odnośnik do komentarza
krzysiekw Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Na takie jazdy bardziej jednak cross, w mieście będzie szybciej a i po polnych drogach też spokojnie pośmigasz.A to czy tarczówki czy v-ki zależy od ciebie, większość osób jest zdania że w crossach dobre v-ki są wystarczające,plus mniej z nimi kłopotu i łatwiej samemu o hamulce zadbać. Tarczówki zawsze będą cięższe i w razie awarii stworzą większy problem - zwłaszcza na trasie, za to dobrze ustawione potrafią działać dłuższy czas praktycznie bezobsługowo.Piszczeć na mokrym będą każde. Odnośnik do komentarza
SkOs Opublikowano 18 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 już zdecydowałem, że będą V-ki :P Tylko mam teraz kłopot z ramą :) Bo w tym Lazarro jest niby 19' od 80 cm w kroczu a mam 78-79 i nie wiem czy 17' nie brać :PP Odnośnik do komentarza
krzysiekw Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 No najlepiej to byłoby się przymierzyć bo te rowery o ile dobrze pamiętam mają trochę nietypową geometrię i dłuższą górną rurę. Jednak 1cm czy nawet 2 to troszkę przymało,w razie awaryjnego zeskoku może być boleśnie :P .Skontaktuj się jeszcze ze sprzedawcą co on doradzi, ale ja bym wziął rozmiar 17'' .Sam mam crossa w rozmiarze 19'' i przy 172cm wzrostu i nodze 84 jest na mnie przyduży, dlatego musiałem dać bardzo krótki mostek. Odnośnik do komentarza
SkOs Opublikowano 19 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 najgorsze jest to, że nie mam gdzie przymierzyć tego Lazarro :( Odnośnik do komentarza
krzysiekw Opublikowano 19 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 One produkowane są zdaje się w Rudzie koło Mielca i chyba jedynie sprzedaż internetowa.Zawsze możesz napisać do sprzedawcy z pytaniem czy nie mają swojego przedstawiciela gdzieś w twojej okolicy. Odnośnik do komentarza
SkOs Opublikowano 19 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 zamówiłem 17' byłem przymierzyć jakiś tam 19' w decathlonie to zdecydowanie za duża rama :p Odnośnik do komentarza
krzysiekw Opublikowano 19 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 Też myślę że 17'' to słuszny wybór.Gratuluję zakupu :) Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi