krystian1199 Opublikowano 27 Maja Opublikowano 27 Maja Cześć, planuję kupić swój pierwszy „poważniejszy” rower i chciałbym prosić o poradę bardziej doświadczonych osób. Zastanawiam się nad gravelem albo szosą, ale nie do końca wiem, co będzie lepszym wyborem w moim przypadku. Na co dzień moim głównym sportem jest bieganie długodystansowe — przygotowuję się pod półmaratony i maratony. Rower ma być dodatkiem do treningu biegowego i formą uzupełnienia objętości bez dodatkowego obciążania stawów. Realnie planuję jeździć 2–3 razy w tygodniu. Głównie interesują mnie: treningi wytrzymałościowe, dłuższe spokojne jazdy, zazwyczaj asfalt, bardzo sporadycznie albo wcale szuter, komfort przy kilku godzinach jazdy. Na ten moment nie planuję startów kolarskich ani ścigania się. (być może w przyszłości jakaś 1/2 ironman) Czy przy takim zastosowaniu lepiej iść w gravela czy jednak szosę? Na co zwrócić uwagę przy wyborze pierwszego roweru? Chętnie też przyjmę propozycje konkretnych modeli lub marek w rozsądnym budżecie. z graveli znalazłem KROSS esker 4.0 grx/krx i BREEZER INVERSION X COMP Dzięki za wszelkie wskazówki 🙂
jajacek Opublikowano 27 Maja Opublikowano 27 Maja Szybka jazda szosą daje pewne wrażenia, których nigdy nie doświadczyłem na gravelu. Pewnie poczucie adrenaliny, czasem wariactwa, przyspieszenia, inne pokonywanie zakrętów, zjazdy 70-80 km/h. Można się czasem podpiąć pod szybko jadących kolarzy czy grupy. Gravel to jest muł ale jest bezpieczniejszy a pozycja jest bardziej komfortowa. Z muła konia wyścigowego nie zrobisz. Więc jest to pytanie typu czyli lubisz ten powiew adrenaliny czy niekoniecznie? Czy wolisz wyjący samochód sportowy czy SUV? Co do konkretnych rowerów to mogę tylko poradzić żeby to była rama karbonowa i minimum Shimano 105. Rowerami poniżej tego poziomu się nie interesuję.
krystian1199 Opublikowano 27 Maja Autor Opublikowano 27 Maja https://www.centrumrowerowe.pl/rower-szosowy-sensa-romagna-disc-sle-pd35801/?v_Id=248089&utm_source=google&utm_medium=cpc&gad_source=1&gad_campaignid=20018174782&gclid=CjwKCAjwrNrQBhBjEiwAoR4VO5_fCwdHQrlufQLf9wIzXekmndH0asK09qjajkYh1KUbeCnaml_FfRoC01AQAvD_BwE czy coś takiego będzie ok? Będzie to mój pierwszy rower także nie mam zbyt wygórowanych wymagań. Pod 185cm jaki rozmiar będzie odpowiedni?
Rekomendowane odpowiedzi