pomeloelo Opublikowano 30 Kwietnia Opublikowano 30 Kwietnia Witam. Mam problem z doborem ramy Unibike Crossfire GTS. Mam 174cm wzrostu i przekrok ~77-78cm. Producent mocno sugeruje, że powinienem wybrać 19'', ale patrząc na wymiary i pamiętając o fakcie, że powinienem mieć lekki zapas od ramy do klejnotów królewskich, bardziej przekonuje mnie 17''. Czy ktoś o podobnych parametrach miał podobny problem i mogłby podzielić się swoim wyborem i wrażeniami? Z góry dziękuję.
jajacek Opublikowano 30 Kwietnia Opublikowano 30 Kwietnia 17 wziąłbym. Miałem crossa Specialized Crosstrail 17 i 19 cali. Lepiej jeździło mi się na 19. Ale mam zupełnie inne proporcje. 175 wzrostu i przekrok 85. Z kolei nawet na MTB kolega, który kupował ode mnie Speca Chisela, mają 176 wzrostu i przekrok 80 czy jakoś tak, kupił M. 17,5 cala i jeździ mu się idealnie. Wzrost to nie jest jedyny wykładnik. Ważne są jeszcze dwa. Przekrok i zasięg rąk.
pomeloelo Opublikowano 5 Maja Autor Opublikowano 5 Maja Ostatecznie zdecydowałem się na ramę 17'' i okazała się w punkt 🙂 Myślę, że 19'' też by się sprawdziła, ale tutaj nie mam absolutnie na co narzekać. Zostawiam komentarz, gdyby ktoś w przyszłości trafił na ten wątek.
Rekomendowane odpowiedzi