Skocz do zawartości

budżetowy MTB vs średnia półka budżetowa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,
Mam dylemat. Zaznaczę, że jeżdzę 1-2 razy w tygodniu. Raczej amataorsko, jednak fajnie czuć komfort. Rozglądałem się za rowerami i mam dwa do wyobru. Czy warto dopłacić?
Wiadomo 800 PLN piechotą nie chodzi. 
Radvik w sklepie stacjonarnym dokładnie ten model kosztuje 2000 PLN. 
https://www.mediaexpert.pl/rowery/rowery-mtb/rower-gorski-mtb-indiana-x-pulser-1-9-m21-29-cali-meski-czarno-niebieski-4
https://sklepmartes.pl/meski-rower-mtb-svart-radsvrt-blk-radvik  

Z góry dziękuję za pomoc

Opublikowano

Przykro mi Cię rozczarować ale żaden z nich nie jest rowerem MTB.
To są rowery z gównolitu, przypominające rower MTB.
Rower MTB to jest rower przeznaczony do jazdy terenowej. 
Podobnie jak samochód czy motocykl do takiej jazdy musi spełnić pewne wymagania.
Musi mieć amortyzator uginający się i rozprężający w sposób kontrolowany.
Napęd odpowiedni do jazdy w terenie, hamulce, które zatrzymają użytkownika z warunkach terenowych.
Odpowiednie ogumienie. No i dobrze żeby nie ważył tonę.
To co podlinkowałeś to atrapy roweru MTB, przeznaczone do jazdy do sklepu po bułki i do jakiegoś parku.
Żaden z nich nie jest wart zakupu.
Za 2000-2500 zł można chyba znależć używany, porządny rower MTB.
Typu Indiana Storm X7, X8, Kellys Gate 30, 50, Rockrider EXPL 540. Coś takiego. Na kołach 29 cali z amortyzatorem typu RockShox lub Manitou.

Tego jakbyś znalazł w jakimś Media Expert i coś utargował, bo u nich można, to miałbyś porządny rower MTB:
TORPADO Storm X7 M19 29 cali męski Zielony Rower górski MTB - niskie ceny i opinie w Media Expert
Kolega raz na takim rowerze utargował 500 zł z kierownikiem sklepu. Bo miał jakieś lekkie obcierki.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź, zgadzam się z Tobą. Bardziej mi chodzi o rower parkowo/ścieżkowy. 
Dzięki również za propozycję. 
Jak rozumiem do jazdy po parku/ po okolicznych wioskach również się Twoim zdaniem nie nadają? 

Opublikowano

Tak, spoko. Ale jakbym miał kupować rower totalnie budżetowy to kupiłbym bez hamulców tarczowych, bo nędznej jakości tarczówki są źródłem samych problemów a nie hamują lepiej od hamulców v-brake.
No i nie potrzebujesz roweru MTB do takiego zastosowania. 
Cross da wygodniejszą, bardziej wyprostowaną pozycję.
Tego ze zdjęcia kupiłem blisko 20 lat temu za 1500 i nadal pi razy ok po tyle chodzą 🙂
Kolega dopiero co kupił synowi za 1500 Giant Roam.

bulls.jpg