Skocz do zawartości

Rower dla gr00basa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

jestem w trakcie redukcji i aktualnie ważę 124kg, mam 184cm wzrostu.

chce wrócić do jazdy na rowerze i stąd właśnie ten wątek 😄

szukam roweru który udźwignie mnie i się nie rozleci.

interesuje mnie głównie jazda po ścieżkach rowerowych,mieście, kostkach ewentualnie jakiś piach z kamyczkami ale to rzadko lub przypadkiem 😂

baardzo ale to bardzo kusza mnie rowery z barankiem wiec zacząłem szukać szos/graveli.

z tego co widzę Giant Contend AR 3 lub Marin Four Corners 1 powinny uciągnąć takiego słonia jak Ja.

ale może wy coś będziecie umieli doradzić lepszego niż to co sam umiałem w Google znaleźć.

zalezy mi też na wadze samego roweru bo muszę go wnosić i znosić z 3 piętra. 

jeśli chodzi o budżet to sam nie wiem może z 4-7k na start, w perspektywie że trochę kilometrów na nim zrobię?

Rowery sportowe mają kiepską amortyzację, stąd odrzuciłbym szosę i gravela. To bardzo odważny wybór. Jeździłeś kiedyś na kierownicy baranek? Moim zdaniem, nawet jeżeli się pod tobą nie rozlecą, to będzie ci twardo i niewygodnie. Wąskie opony? Nie szedłbym w to.

Na 1. miejscu proponuje MTB, którego konstrukcja wytrzyma ciężar, i którego opony dadzą ci względny komfort. Można pomyśleć o wkładce antyprzebiciowej. I raczej musi to być MTB z amortyzatorem powietrznym, bo sprężynowy szybko dobijesz. Nie podaję żadnych konkretnych propozycji. Znajdziesz ich mnóstwo tutaj na forum. 

Jeżeli planujesz jeździć głównie po mieście, czyli chodnikach, ścieżkach, asfalcie, to zmienisz sobie tylko opony na szybsze, np. poleca się Continental Race King.

Ja bym zapytał Krossa jaką masę dopuszczają w Eskerach przy zastosowaniach typowych dla 2. kategorii. Gwarancja podaje dopuszczalną 110kg, ale jako 3. kategorię - czyli de facto jest to grawel spełniający na potrzeby gwarancji wymagania jak rower XC (a na ścieżkach rowerowych raczej dropów ponad pół metra nie spotykamy na co dzień). Będzie solidna rama, nielajtowane koła na 32 szprychach, a i do 50mm opony wejdzie, cały czas oferując baranka.