tygrysek Opublikowano 30 Maja Udostępnij Opublikowano 30 Maja Czy ktoś z was korzysta z zestawów do naprawy przebitej dętki w rowerze szosowym (opona 25mm) w formie takiej pianki w sprayu jak do naprawy koła samochodowego? Wiadomo że lepiej miec z sobą zapasową dętkę, łyżki, pompkę lub nabój co2 i wymieniać na trasie... ale ogólnie mówiąc okoliczności są różne, czasem leje deszcz, jest zimno jak diabli lub śpieszy nam się na spotkanie np. w moim Romecie Huragan 1 (taka najtańsza szosa) mam opony Michelin Dynamic Sport i tak jak troche tych dętek w życiu już zmieniłem tak w ich przypadku to nie jest robota na 2-3 min tylko na zdecydowanie więcej czasu z siłowaniem się aby oponka z powrotem wskoczyła na rant, jak jestem np. na wspólnym jeździe z kims i brakuje mi 20 km do mety to chciałoby sie oszczędzic czas i po prostu dojechać do domu Mam doświadczenie z zestawami z Deca w oponie gravelowej z wentylem Presta o szerokości 45 mm - w większosci sytuacji ten zestaw dawał radę aby dojechać 15-20 km spokojnie, sporadycznie przebicie było tak duze że nie zdołał go zakleić. Ostatnie moje przebicie dętki z przodu było jesienia 2023 r. i po jej sklejeniu uszczelniaczem ta dętka jeździ do dziś, przejechała juz z 2000 czy 3000 km, zdązyłem wymienić zniszczona oponę z tylu a ta przednia dętka jak trzymała te 3,5-4 atmosfery tak trzyma je w dalszym ciągu i powietrze jeżeli w ogóle ulatuje, to w sposób pomijalny. Szybciej wymienię chyba ja razem z oponą niż samą detkę No ale wiadomo że szosa to inne cisnienia, ja jeżdząc po kostkach i czasem lekkich szutrach na 25 mm nie ładuje jej więćej niż 120PSI i zastanawiam sie czy awaryjnie takie uszczelniacze maja sens aby dotoczyć sie te 20 km do domu, nawet na niższym ciśnieniu, byle móc jechać do celu Jestem ciekawy waszych doświadczeń Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi