Macior Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Hej! Mam pytanie do obeznanych w przepisach. Gdy jadę przy prawej krawędzi jezdni i sygnalizuję, że chcę zjechać na lewą stronę pasa, muszę przepuścić wszystkie samochody, które chcą mnie wyprzedzić? Czy to oni muszą przepuścić mnie. Zaznaczam, że wszystko dzieje się w obrębie jednego pasa i nie ma tu miejsca zmiana pasa na inny. Dla ułatwienia obrazek poniżej: Dla mnie raczej oczywiste jest, że samochody nie mogą wyprzedzać, gdy mam wystawioną rękę w lewo, ale tylu kierowców to olewa, że wolę się upewnić. Odnośnik do komentarza
Yakuzo Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Jeżeli jest jeden pas ruchu w danym kierunku i w momencie wystawienia ręki auto jest za tobą,a nie obok cb to masz pierwszeństwo. Jeżeli juz cb wyprzedza to niestety musisz poczekać aż cb wyprzedzi Odnośnik do komentarza
Macior Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Czyli dokładnie tak, jak myślałem. Dzięki za potwierdzenie, nigdzie w internecie nie mogłem znaleźć dokładnego opisu takiej sytuacji, a że nie mam prawa jazdy, to wolałem się upewnić. Odnośnik do komentarza
Miron Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Hej! Mam pytanie do obeznanych w przepisach. Gdy jadę przy prawej krawędzi jezdni i sygnalizuję, że chcę zjechać na lewą stronę pasa, muszę przepuścić wszystkie samochody, które chcą mnie wyprzedzić? Czy to oni muszą przepuścić mnie. Zaznaczam, że wszystko dzieje się w obrębie jednego pasa i nie ma tu miejsca zmiana pasa na inny. Dla ułatwienia obrazek poniżej: Dla mnie raczej oczywiste jest, że samochody nie mogą wyprzedzać, gdy mam wystawioną rękę w lewo, ale tylu kierowców to olewa, że wolę się upewnić. Przy zmianie kierunku jazdy( np. skręcenie w lewo ,w prawo ,cofanie lub zawracanie)oraz przy zmianie pasa ruchu(np. wyprzedzanie)musi być zachowana szczególna ostrożność Skręcenie lub zmiana zajmowanego pasa ruchu można dokonać dopiero po upewnieniu się ,że nie spowoduje to zajechania drogi innym uczestnikom ruchu, zbliżającym się z tyłu oraz z przodu. Po upewnieniu się kierujący pojazdem jest obowiązany jest zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu takiego manewru. Odnośnik do komentarza
marcino285 Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Sygnalizować trzeba, ale nie każdy kierowca zwraca wagę na nas niestety. To tak jak z ich jazdą przez ścieżki rowerowe. Nawet na śluzy rowerowe nie zwracają uwagi. Rzadko kiedy żeby rower przepuścili mimo, że ma pierwszeństwo. Nie zmienia to faktu, że wśród nas też zdarzają się czarne owce... Odnośnik do komentarza
Teresa Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Jeśli zrobisz to bezpiecznie to nie będzie problemu. Sygnalizować trzeba i tyle. Niestety każdy tego przestrzega. Nawet kierowcy czasami tego nie robią. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi