mirekcezet Opublikowano 13 Lutego Udostępnij Opublikowano 13 Lutego Dzień dobry. Pragnę precyzyjnie rzecz przedstawić, żeby uniknąć odpowiedzi typu - a po co ci to ? Więc będzie trochę przydługo. Od kilkudziesięciu lat kręcę się na rowerach tzw. mtb po bezdrożach i lasach na Polsko-Czeskim pograniczu, nie są to wysokie góry, ale znam sporo wrednych wspinaczek na paskudnych traktach. Dotąd przemierzałem je na napędach 3x9, aktualnie jest to 3- użytkowany przeze mnie, typowy crosscountry, Bulls king kobra z 2014 roku. Jestem amatorem, w najlepszych latach przejeżdżałem ok. 6 tys. km rocznie, w roku minionym niewiele niespełna 4 tysiące. Z przekroczeniem 65 lat zacząłem narzekać na ciężar mojego Bullsa (głównie z przyczyny wielopoziomowych dyskopatii ), targanie go do, i z piwnicy po pioruńsko stromych schodach, i wleczenie na wzniesienia, gdzie już nie wjadę, trudność. Mój syn się nasłuchał, i podrzucił mi z holandii używanego Ridleya xc- z karbonową ramą. W samej rzeczy jest lżejszy o niemal 5 kg. od Bullsa, ale ma za twardy dla mnie napęd, jest to układ 2x10 na kołach 27,5. Tarcze z przodu 38-24, tył 12-28. Po holandii spokojnie bym na nim pojeżdził, ale tutaj z kilkunastu lubianych górek musiałbym zrezygnować. Muszę coś zmienić. Przodu nie chcę ruszać, jest piękny i lekki. Natomiast tył chciałbym zrobić ( w warsztacie ) raz a dobrze. Widzi mi się zmiana kasety i przerzutki. Przerzutki na, SunRace RDMS30 - zaś kasety na SunRace MX3 10 rzędowa 11-42. Jestem ciekaw opinii, ewentualnych rad, znacznie lepiej oblatanych w temacie przyjaciół z rowerowego bractwa. Załączam serdeczne pozdrowieni. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 13 Lutego Udostępnij Opublikowano 13 Lutego Miałem 38x24 parę lat temu jak miałem bardzo silną nogę i coś się tam ścignąłem. Nie bardzo widzę opcję żeby tego przodu nie ruszać. Jak dla mnie najbardziej uniwersalną korbą była 36x22 i takiej bym szukał. Ale nowych takich nie ma. Oprócz Shimano Cues, ktore waży 1,5 kg. 11x28 jest kasetą szosową. Nie ma żadnego problemu wymienić ją na kasetę MTB 11x36 10-rzędową. SLX lub XT. Kupujesz inną, zakładasz, regulacja przerzutki i zapewne zmiana łańcucha na dłuższy i wio. Jaka masz tylną przerzutkę i manetki? Shimano oficjalnie obsługiwało kasetę 11x36 a nieoficjalnie 11x42. Ale to może wymagać pewnych modyfikacji. Musisz zidentyfikować model tylnej przerzutki i manetek. Przednia przerzutka nie ma znaczenia. Odnośnik do komentarza
mirekcezet Opublikowano 13 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego Z tyłu jest przerzutka shimano xt, ale nie mogę się dopatrzeć jaka wersja. Myślałem też o zrobieniu tylko na kasetę 11-34, ew. nawet 11-36 jeśli tylna obejmie, ale obawiałem się że i tak coś wyjdzie za mało. Te 11-42, zasugerowały mi będące jeszcze do znalezienia w ofercie crosscountry na kołach 27,5 z napędem 2x10. Tak się jednak obawiałem że coś może nie zagrać z przodem. A te korby w Ridleyu są naprawdę piękne. Hiszpańskie, pisze na nich Rotor, z odwróconym R na końcu. Dziękuję za zainteresowanie tematem. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 13 Lutego Udostępnij Opublikowano 13 Lutego Daj zdjecie przerzutki. Odnośnik do komentarza
mirekcezet Opublikowano 14 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego Dzień dobry. Dorabiam do emerytury jako cieć, i dopiero dobudziłem się po nocce. Dlatego milczałem. Teraz jednak, po bardziej cierpliwym skrobaniu tyłu rzeczonej przerzutki, doczytałem się modelu. Jest to XT RD-M781. Jestem ciekaw opinii oblatanego praktyka, jakie to daje możliwości. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi