jajacek Opublikowano 16 Maja Udostępnij Opublikowano 16 Maja W M będziesz zapewne miał sztycę poza zakres i mostek 100 mm. Nie tak powinien być ustawiony rower MTB. Odnośnik do komentarza
rowerowyczlowiek Opublikowano 16 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja To lepiej brać rozmiar L? jaki wtedy mostek zamontować i sztyce bez offsetu? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 16 Maja Udostępnij Opublikowano 16 Maja A kto może wiedzieć jaki mostek potrzebujesz? 🙂 Sam zobaczysz jaki Ci pasuje. Zależy od elastyczności, stylu jazdy, wielu czynników. Im krótszy tym większa skrętność. Odnośnik do komentarza
rowerowyczlowiek Opublikowano 16 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja No w sumie racja mostek i offset dobiera się do stylu jazdy i ramy. Dobra to według Ciebie jaki rozmiar byś brał pod moje wymiary? Rozmawiałem z gościem ze sklepu rowerowego i powiedział mi ze jak się jest miedzy rozmiarami tak jak jest w moim przypadku M-L to powiedział że lepiej wziąć ten mniejszy rozmiar ramy Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 16 Maja Udostępnij Opublikowano 16 Maja Nie jest to prawda. Zależy od proporcji ciała. Masz stosunkowo przeciętnej długości nogi a dłuższy tułów. Zasięg rąk masz przeciętny, z grubsza taki jak wzrost. Optymalnym byłby rower stosunkowo niski i długi. I takie są zwykle rowery wyścigowe. Tu masz typowy dobór roweru w jednostkach amerykańskich. Masz 186 wzrostu czyli 6,1 stopy w ich jednostkach. Zalecana rama do wzrostu 19 cali, czyli w normalnych rozmiarówkach L. bliżej 21 cali. 83 cm przekroku to jest 32,67 cala. Czyli znowu 19 cali, bliżej 21 cali Więc nie jesteś na żadnej granicy tylko idealnie wpasowujesz się w 19 cali. Z rozmiarówki na stronie Accenta jesteś niby na samym końcu granicy M i L z przewagą L. Rama Accenta jest wysoka ale krótka. W ogóle to nie jest rama dobrze dopasowana do Twoich proporcji. W rozmiarze M ma wyskość 18,89 cala, w rozmiarze L 20,8 cala. Stack czyli wysokośc kokpitu jest taka sama w XS, S i M i 10 mm wyższa w L Reach czyli dosięg jest 437 mm w M i 455 mm w L. Są to z grubsza takie same wartości jak w Gold Standard rowerów MTB czyli w Specialized Epic, w rozmiarze L. Poniżej Geo Epica 2022: Więc ja do tych proporcji zalecam L. Odnośnik do komentarza
rowerowyczlowiek Opublikowano 17 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja Znalazłem ogłoszenie na olx linku nie będę podawał ze złożonym na ramie peak boost 29 z mostkiem 80mm i w oposie podał: Cytat Rozmiar M wg producenta przeznaczony jest dla osób o wzroście 175-185cm, na zdjęciach widoczne jest ustawienie pod wzrost 188cm, a nadal jest możliwość wyciągnięcia sztycy o ok 4cm. co o tym sądzisz? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 17 Maja Udostępnij Opublikowano 17 Maja Ale chcesz kupić ten rower czy pytasz o pozycję? Na zdjęciu jest rower z siodełkiem przesuniętym do przodu na sztycy bez offsetu. No i pewnie kupił dłuższą sztycę. Tak na oko wygląda to na krótszą pozycję niż moja przy 175 wzrostu. Możesz spytać sprzedającego jaką ma odległość od końca siodełka do środka mostka to porównamy. U mnie jest to 55 cm. I jakiej długości jest mostek. W kalkulatorze online, np. Wrench Science, możesz wyliczyć wartość setbacku odpowiednią dla Twoich kości udowych. Czyli ile masz być przesunięty do tyłu w stosunku do środka suportu. Więc tak ustawiasz siodełko i do niego dopasowujesz długość kokpitu. Odnośnik do komentarza
rowerowyczlowiek Opublikowano 17 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja Nie chce kupić tego roweru pytam o pozycje 🙂 Bardziej mi zależy na bardziej pochylonej niż rekreacyjnej wyprostowanej. Zapytałem o odległość od siedzenia do środka mostka to ma mi potem wysłać wymiar. W krossie mam mostek 100mm i sztyce z offsetem 20mm wysuniętą około 23cm Odnośnik do komentarza
rowerowyczlowiek Opublikowano 17 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja Od końca siodełka do środka rury sterowej jest 47cm, mostek 80mm i siodło ma jeszcze zakres regulacji Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 17 Maja Udostępnij Opublikowano 17 Maja Czyli zakładam że zmierzył odległość do kapsla sterów. U mnie jest to 49 cm. To teraz zastanów się czy on ma prawidłową pozycję 🙂 Ja mam 175 wzrostu a on ma 188. Nie dość że ma za małą ramę to jeszcze kretyńską ustawioną 🙂 Odnośnik do komentarza
rowerowyczlowiek Opublikowano 17 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja Też mi się wydaje że rama jest za mała (M) i coraz bardziej jestem przekonany do rozmiaru L dzięki tobie, tym bardziej ze każdy rower który miałem to był z ramą L albo XL Odnośnik do komentarza
rowerowyczlowiek Opublikowano 18 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja Właśnie napisał mi chłopak z tego ogłoszenia na olx, napisał mi że wcześniej zmierzył od nosa siodła do środka rury sterowej to wyszło mu te 47cm jeszcze napisał że siodło ma 27cm długości wychodzi że do środka rury sterowej jest 74cm od końca siodła Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi