Skocz do zawartości

Pomoc w zakupie ramy Accent Peak Boost 29

Rekomendowane odpowiedzi

No w sumie racja mostek i offset dobiera się do stylu jazdy i ramy. Dobra to według Ciebie jaki rozmiar byś brał pod moje wymiary?

Rozmawiałem z gościem ze sklepu rowerowego i powiedział mi ze jak się jest miedzy rozmiarami tak jak jest w moim przypadku M-L to powiedział że lepiej wziąć ten mniejszy rozmiar ramy

Nie jest to prawda. Zależy od proporcji ciała. Masz stosunkowo przeciętnej długości nogi a dłuższy tułów. Zasięg rąk masz przeciętny, z grubsza taki jak wzrost. Optymalnym byłby rower stosunkowo niski i długi. I takie są zwykle rowery wyścigowe. 

Tu masz typowy dobór roweru w jednostkach amerykańskich.

efc43129d5afb4ba321d0d995d89361b.jpg

Masz 186 wzrostu czyli 6,1 stopy w ich jednostkach. Zalecana rama do wzrostu 19 cali, czyli w normalnych rozmiarówkach L. bliżej 21 cali.
83 cm przekroku to jest 32,67 cala. Czyli znowu 19 cali, bliżej 21 cali
Więc nie jesteś na żadnej granicy tylko idealnie wpasowujesz się w 19 cali.
Z rozmiarówki na stronie Accenta jesteś niby na samym końcu granicy M i L z przewagą L. 
Rama Accenta jest wysoka ale krótka. W ogóle to nie jest rama dobrze dopasowana do Twoich proporcji.
W rozmiarze M ma wyskość 18,89 cala, w rozmiarze L 20,8 cala.
Stack czyli wysokośc kokpitu jest taka sama w XS, S i M i 10 mm wyższa w L
Reach czyli dosięg jest 437 mm w M i 455 mm w L. 
Są to z grubsza takie same wartości jak w Gold Standard rowerów MTB czyli w Specialized Epic, w rozmiarze L. Poniżej Geo Epica 2022:
Więc ja do tych proporcji zalecam L.

image.png.464c49ce51efe1a0f4914b486f841e70.png

Znalazłem ogłoszenie na olx linku nie będę podawał ze złożonym na ramie peak boost 29 z mostkiem 80mm i w oposie podał:

Cytat

Rozmiar M wg producenta przeznaczony jest dla osób o wzroście 175-185cm,
na zdjęciach widoczne jest ustawienie pod wzrost 188cm, a nadal jest możliwość wyciągnięcia sztycy o ok 4cm.

co o tym sądzisz?

222.jpg

Ale chcesz kupić ten rower czy pytasz o pozycję? 

Na zdjęciu jest rower z siodełkiem przesuniętym do przodu na sztycy bez offsetu. No i pewnie kupił dłuższą sztycę. Tak na oko wygląda to na krótszą pozycję niż moja przy 175 wzrostu. Możesz spytać sprzedającego jaką ma odległość od końca siodełka do środka mostka to porównamy. U mnie jest to 55 cm. I jakiej długości jest mostek.

W kalkulatorze online, np. Wrench Science, możesz wyliczyć  wartość setbacku odpowiednią dla Twoich kości udowych. Czyli ile masz być przesunięty do tyłu w stosunku do środka suportu. Więc tak ustawiasz siodełko i do niego dopasowujesz długość kokpitu.