Skocz do zawartości

tylne kolo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

faluje lekko tylne kolo góra/dól - to się dzieje gdy na postoju się zakręci. podczas jazdy dodatkowo strzela przy kręceniu pedałami jak by w okolicach tylnej piasty . Dodatkowo gdy je wkrecam w ramę musze najpierw nakrecic od strony wolnobiegu, wtedy śruba po przeciwnej stronie sie nastawia na własciwa wysokość, w przeciwnym razie kolo jest krzywo wkręcone.

co to może być? bo już w desperacji rozważam zakup nowego kompletnego z wolnobiegiem i tylko założyć gume i przełożyć...

Opublikowano

jeszcze nie rozkręcałem, ale spytam tak na zapas, co sprawdzić albo co zrobić gdyby po rozkręceniu okazało się że oś jest prosta ?

Opublikowano

O ile nigdzie nie przywaliłeś kołem i obręcz jest ok,to można jeszcze sprawdzić naciąg szprych.

Napisałeś że faluje góra/dół po zakręceniu na postoju - masz na myśli po podniesieniu tyłu faluje koło, czy po zakręceniu do tyłu korbą faluje kaseta/wolnobieg?

Opublikowano

jak dam rower do góry nogami  i zakręcę korbą to faluje wolnobieg na boki a kolo unosi sie lekko i opada w pozycji gora dol, bo na boki nie bije

Opublikowano

Zrobilem dzis serwis piasty, wyczyscilem, wymienilem kulki bo byly w zlym stanie, os nowa wstawiona, jak sie okazalo to nie sa strzaly w piascie a na wolnobiegu , lancuch podskakuje na najmniejszych 3 tarczach, co dalej ?

Opublikowano

Oceń stan wolnobiegu,jak wyglądają te trzy ostatnie tarcze,czy bardzo zjechane?Jak zachowuje się sam wolnobieg,nie ma luzu?Jaki jest stan łańcucha,może za bardzo już wyciągnięty.Przyczyn może być kilka i musisz je po kolei wyeliminować.

Opublikowano

Już zrobione. Wczoraj zrobiłem serwis piasty , nie obeszło się bez wymiany osi i kulek, dziś wymieniłem wolnobieg i łańcuch (łancuch był wyciągnięty, patrząc na przykładzie ilości ogniw, różnica wynosiła około 60% ogniwa). Wszystko już działa jak powinno. Temat można zamknąć.