acon Opublikowano 16 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2016 faluje lekko tylne kolo góra/dól - to się dzieje gdy na postoju się zakręci. podczas jazdy dodatkowo strzela przy kręceniu pedałami jak by w okolicach tylnej piasty . Dodatkowo gdy je wkrecam w ramę musze najpierw nakrecic od strony wolnobiegu, wtedy śruba po przeciwnej stronie sie nastawia na własciwa wysokość, w przeciwnym razie kolo jest krzywo wkręcone. co to może być? bo już w desperacji rozważam zakup nowego kompletnego z wolnobiegiem i tylko założyć gume i przełożyć... Odnośnik do komentarza
krzysiekw Opublikowano 17 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2016 Na początek może rozkręć to co masz i zobacz w jakim stanie jest tylna ośka - może wygięta lub pęknięta.Koło zawsze zdążysz kupić. Odnośnik do komentarza
acon Opublikowano 17 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2016 jeszcze nie rozkręcałem, ale spytam tak na zapas, co sprawdzić albo co zrobić gdyby po rozkręceniu okazało się że oś jest prosta ? Odnośnik do komentarza
krzysiekw Opublikowano 17 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2016 O ile nigdzie nie przywaliłeś kołem i obręcz jest ok,to można jeszcze sprawdzić naciąg szprych. Napisałeś że faluje góra/dół po zakręceniu na postoju - masz na myśli po podniesieniu tyłu faluje koło, czy po zakręceniu do tyłu korbą faluje kaseta/wolnobieg? Odnośnik do komentarza
acon Opublikowano 17 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2016 jak dam rower do góry nogami i zakręcę korbą to faluje wolnobieg na boki a kolo unosi sie lekko i opada w pozycji gora dol, bo na boki nie bije Odnośnik do komentarza
acon Opublikowano 17 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2016 Rozkręciłem, przejrzałem wyczyściłem, oś jest krzywa, jutro kupie i zobaczymy co z tego będzie... Odnośnik do komentarza
krzysiekw Opublikowano 17 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2016 Co do falowania samego wolnobiegu to się nie przejmuj - ten typ tak ma, nawet niektórym kasetom to się zdarza.Wymień ośkę i smigaj dalej. Odnośnik do komentarza
acon Opublikowano 18 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 Zrobilem dzis serwis piasty, wyczyscilem, wymienilem kulki bo byly w zlym stanie, os nowa wstawiona, jak sie okazalo to nie sa strzaly w piascie a na wolnobiegu , lancuch podskakuje na najmniejszych 3 tarczach, co dalej ? Odnośnik do komentarza
krzysiekw Opublikowano 19 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 Oceń stan wolnobiegu,jak wyglądają te trzy ostatnie tarcze,czy bardzo zjechane?Jak zachowuje się sam wolnobieg,nie ma luzu?Jaki jest stan łańcucha,może za bardzo już wyciągnięty.Przyczyn może być kilka i musisz je po kolei wyeliminować. Odnośnik do komentarza
acon Opublikowano 19 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 Już zrobione. Wczoraj zrobiłem serwis piasty , nie obeszło się bez wymiany osi i kulek, dziś wymieniłem wolnobieg i łańcuch (łancuch był wyciągnięty, patrząc na przykładzie ilości ogniw, różnica wynosiła około 60% ogniwa). Wszystko już działa jak powinno. Temat można zamknąć. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi