michal7187 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 Witam, Poniżej wklejam fragment ze strony Ministerstwa Spraw wewnętrznych. Możan by oczywiście jeszcze poszukać dokładnego przepisu, ale jestem zbyt leniwy :D Obowiązek / prawo posiadania dowodu osobistego Każdy pełnoletni obywatel Rzeczypospolitej Polskiej zamieszkujący na jej terytorium jest obowiązany posiadać dowód osobisty. LINK:https://msw.gov.pl/pl/sprawy-obywatelskie/ewidencja-ludnosci-dowo/dowody-osobiste/12980,Informacje-Ogolne.html#Obowiązek Odnośnik do komentarza
YeLLoW Opublikowano 17 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 Ale tu z tym posiadaniem chodzi raczej o to że każdy obywatel musi wyrobić sobie dowód osobisty, a nie że go musi nosić zawsze przy sobie. Odnośnik do komentarza
GeloLBN Opublikowano 17 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 Ale tu z tym posiadaniem chodzi raczej o to że każdy obywatel musi wyrobić sobie dowód osobisty, a nie że go musi nosić zawsze przy sobie. Też tak uważam. Posiadanie dokumentu tożsamości, a nie obowiązek noszenia go zawsze przy sobie... Odnośnik do komentarza
Teresa Opublikowano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Posiadam dokument i dla świętego spokoju noszę go praktycznie cały czas przy sobie. Jak kolega wyżej napisał wcześniej czasami to ułatwia sprawę podczas jakiejkolwiek przypadkowej kontroli. Odnośnik do komentarza
michal7187 Opublikowano 3 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 Ja bym się skłaniał ku kwestii, że trzeba go mieć przy sobie.Posiadanie trzeba odróżnić od aktu własności. Przykład:Jestem właścicielem roweru, ale go pożyczyłem. Posiada go mój teraz kolega.Art. 336. K.c. Posiadaczem rzeczy jest zarówno ten, kto nią faktycznie włada jak właściciel (posiadacz samoistny), jak i ten, kto nią faktycznie włada jak użytkownik, zastawnik, najemca, dzierżawca lub mający inne prawo, z którym łączy się określone władztwo nad cudzą rzeczą (posiadacz zależny). Odnośnik do komentarza
Jakob Opublikowano 4 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2016 Pamiętam jeszcze z czasów studenckich wykłady z prawa administracyjniego, gdzie omawiano tą kwestię. Nie trzeba dowodu nosić zawsze ze sobą. Trzeba po prostu mieć dowód wyrobiony. Mówi o tym wprost art. ustawy, który ktoś zamieścił parę postów wyrzej :-) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
marcino285 Opublikowano 7 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Dowodu nie trzeba stale nosić przy sobie, bo jaki to ma sens, ale jak się go ma przy sobie to czasami upraszcza to sprawę. Sam się parę razy o tym przekonałem. Szczególnie jak się na nocki pracuje i wraca do domu o różnych dziwnych godzinach. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi