Skocz do zawartości

Neony na rower

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
Chciałbym się dowiedzieć, czy posiadanie neonów na kołach roweru jest legalne. Czytałem już troszkę ale nie jestem pewien co do legalności w Polsce. Wiem, że kolor niebieski i czerwony odpadają bo to kolory służb państwowych ale czy zielony albo żółty przeszkadza? Prosiłbym o odpowiedz na moje pytania: 
 - Czy jest to legalne? 

- Jakimi argumentami / aktami prawnymi można się bronić przy kontroli policji? 

- Czy mogą być uruchomione podczas jazdy? 

- Jakie mogą być konsekwencje posiadania takich neonów? 

Z góry dziękuje 

Cześć, tego typu oświetlenie nie jest legalne. Pomijam już kwestie wizualne, bo co się komu podoba, ale tego typu lampki wprowadzają niepotrzebne zamieszanie na ulicach. Gdzieś na parkingu pod blokiem, spoko, ale nie chciałbym, żeby po ulicach jeździły tak oświetlone rowery.

Jeżeli chodzi o konsekwencje, to trudno powiedzieć. Na pewno policjant każe wyłączyć, może zdemontować przy nim, może wystawi mandat.

Jeszcze do niedawna nielegalna była jazda z migającymi lampkami, nie można było posiadać odblaskowego paska na oponie, a także jeździć na oponach z kolcami. Ale to się zmieniło i takie zapisy pojawiły się w przepisach. Z neonami jest to raczej niemożliwe.