Eltanin Opublikowano 3 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2019 Witam. Szukam rekreacyjnego roweru dla człowieka bez kondycji (czyli dla siebie) na uliczne górki w mieście (mieszkam w Gdańsku). Chodzi o to, aby dało się pod nie jak najłatwiej podjeżdżać. Nie chcę dojeżdżać do celu zupełnie wykończony. Z tego co się orientowałem najlepszy byłby rower MTB, 27 biegowy, z 29 calowymi oponami, ważący do 13,5 kg. Dobrze byłoby zmieścić się w cenie do 3500 zł. Niestety nie udało mi się takiego znaleźć. Czy taki rower istnieje, czy mam za duże wymagania? Odnośnik do komentarza
314ter Opublikowano 3 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2019 Zanim mnie ktoś uprzedzi odpowiem: przy takim zapotrzebowaniu i braku kondycji wybór jest dość prosty: Cube Attention SL, spełnia z okładem Twoje wymagania i ma nowszy, bardziej uniwersalny napęd 2x10 ? Odnośnik do komentarza
pepe Opublikowano 3 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2019 Potwierdzam, nie musisz mieć napędu 3x9 . Równie dobry, a nawet lepszy, bo mniej wachlowania przednią przerzutką będzie 2x10 , właśnie taki jak w tym Cubie : https://bikepark24.pl/Rower-gorski-mtb-Cube-Attention-SL-blacknwhite-2019.html# . Stopień lekkości przełożeń określa stosunek najmniejszej zębatki z przodu do największej z tyłu. W tym przypadku będziesz miał 22/36 = 0,61. To wystarcza na podjechanie każdej góry nawet niewytrenowanej osobie. Jest to wartość nieosiągalna dla przeciętnego crossa czy trekinga, dla których zwykle będzie to w okolicach 28/34 = 0,82 (im mniej tym lepiej), co może być niewystarczające przy bardziej stromych podjazdach. Możesz poszukać też innych modeli mtb 29er w podobnej cenie. Cuby charakteryzują się tym, że mają wysoko umieszczoną kierownicę, czyli nie trzeba się mocno schylać. Jak ci to odpowiada, to Cube będzie dobrym wyborem (sam mam podobny model Cube, jest bardzo wygodny i wszechstronny, zarówno do jazdy po mieście jak i po lesie). Odnośnik do komentarza
Eltanin Opublikowano 4 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2019 Dziękuję bardzo za pomoc, faktycznie fajny rower. Czy da się bez problemu zamontować w nim błotniki? Próbuję także wyliczyć rozmiar: 178 cm i 81 cm przekrok, wychodzi mi w kalkulatorze 18 cali, rower jest dostępny w wymiarze 17 i 19 cali. Wybrać większy czy mniejszy? Odnośnik do komentarza
314ter Opublikowano 4 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2019 Błotniki dedykowane czyli fabryczne, brałbym 19", bo Cube na krótkie ramy, ale najsensowniej podejść i po prostu się przymierzyć. Odnośnik do komentarza
pepe Opublikowano 4 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2019 Ja przy 173 cm wzrostu i 79 przekroku mam rozmiar 17. Dla ciebie lepszy będzie więc prawdopodobnie 19 cali. Przymierzyć możesz w sklepach Ski Team, zdaje się ze jest w Gdańsku. Odnośnik do komentarza
Megi Opublikowano 5 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2019 Cześć a ja rozwazam zakupy miedzy Cube Attention i Trek X-Calibrer 7, możecie się proszę wypowiedzieć ? Dzieki Odnośnik do komentarza
Megi Opublikowano 5 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2019 I jeszcze pytanie czy serwis Trek jest droższy niż Cube ? Czy dokładanie sakiew/błotnika czy jakiegoś osprzętu później może być kłopotliwe dla któregoś modelu? Czy To prawda ze Trek serwisuje i zwraca za wszystkie niedoskonałości a Cube nie? Usłyszałam takie hasła, a dopiero zaczynam przygodę z rowerem i chciałam podpytać profesjonalistów i entuzjastów zanim zdecyduje się na zakup ? Odnośnik do komentarza
314ter Opublikowano 5 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2019 Trek ma zdecydowanie mniej komfortową pozycję, poza tym gorszy osprzęt. Co do warunków gwarancji punkt dla Treka, pytanie czy coś Ci się może przytrafić jeżdżąc po miejskich górkach... Raczej z gatunku wróżenia z fusów, ale mało prawdopodobne żebyś musiał zaprzątać sobie tym głowę. Odnośnik do komentarza
Megi Opublikowano 5 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2019 Extra, dziekuje! Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi