mangood Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Witam, Zdemontowałem swoje hamulce V-Brake (Alivio) w celu dokładnego wyczyszczenia ( benzyna ekstrakcyjna ), wymiany klocków, regulacji. jedno z ramion ( 2 hamulce , 4 ramiona) rozłożyło mi się samo na czynniki pierwsze. Tak że wypadł drucik, podkładki i różne inne elementy znajdujące się w tej części nakładanej na piwot. Da to się oczywiście poskładać, pozostałe 3 ramiona są w całości. I tu moje pytanie: Czy jest sens rozebranie wszystkiego (pozostałych na czynniki pierwsze) , dokładne przeczyszczenie poszczególnych elementów i NASMAROWANIE ? Czy może lepiej tego nie ruszać, jest to zbędne, nie są to mechanizmy ruchome wymagające jakiegoś smarowania ? Z góry dzięki za wszelkie sugestie. Odnośnik do komentarza
thalcave Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Zdecydowanie raz na jakiś czas warto przeczyścić V-brake'i. Odnośnik do komentarza
ebike Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Po nasmarowaniu napewno będą lżej pracowały. Natoiast najlepiej użyć smaru ciężko wypłukującego przez wodę -wystarczy na dłużej. i pamiętaj umyć okładiny i obręcz zmywaczem do hamulców. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi