Saracen Opublikowano 20 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2019 Cześć Jestem całkowitym laikiem w temacie rowerów. Przed napisaniem tego posta trochę poczytałem o rowerach, producentach i osprzęcie. Ustaliłem sobie kwotę jaką chce wydać (2000-2500zł). Potrzebuje roweru w głównej mierze do jazdy po mieście ok. 70% i czasami po utwardzonym terenie ok. 30% czasu. Wiem, że chce rower typu cross. Wybrałem sobie cztery modele: - unibike crossway disc GTS - unibike viper disc GTS - kross evado 5.0 - kross evado 7.0 Kolejność jest przypadkowa. Co byście wygrali z tej puli? Będę wdzięczny za każda pomoc i z góry dziękuje. Odnośnik do komentarza
azgaroth Opublikowano 20 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2019 Ostatnio sam zakupiłem rower crossowy i po długich poszukiwaniach jednak ja bardziej zawęziłem się do wyboru pomiędzy Unibike Viper disc GTS 2018 a Kandsem Avangarde 2018, patrzyłem cena jakość :) Unibike Viper i Krossa evado 7.0 raczej ciężko będziesz miał dostać do 2500. Krossa widywałem najtańszego w okolicy 2800, natomiast w Unibike przedział cenowy znam na pamięć (2850, 2706, 2650, 2565, 2420) z tym, że sklepy oferujące najtańszą cenę często nie mają wysyłki roweru w całości. Chyba, że chciałbyś Vipera 2017 to zdarzy CI się spotkać w takich pieniążkach jakie wymieniłeś. Mój wybór padł na Unibike Viper disc GTS 2018, ze względu na praktycznie pełne Deore oraz ponoć wzmocnioną ramę względem poprzednich roczników :) Jakbyś zamawiał z internetu to pamiętaj przy Unibike, że tam producent zastrzega sobie to, że rower aby był objęty gwarancją musi być wydany gotowy do jazdy i nie może pochodzić ze sprzedaży wysyłkowej. Sprzedawcy obchodzą to w ten sposób, że wysyłają Ci na palecie złożony i wyregulowany rower, taka przesyłka jest zazwyczaj droższa. Odnośnik do komentarza
Saracen Opublikowano 20 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2019 Niestety Nie mam dostępu do rowerów marki Kands więc z góry odpadają bo muszę się do roweru przymierzyć. Unibike Viper mogę dostać za 2700 na miejscu i zastanawiam się czy warto dołożyć. Jak zaczynałem to chciałem rower do 2000 zł ale zorientowałem się, że w tej cenie to nie mam za dużo szans. Odnośnik do komentarza
azgaroth Opublikowano 20 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2019 Możesz po przymierzać kilka crossów różnych firm, wielkość ram raczej nie będzie znacząco się różniła, a jeżeli dany rozmiar powtórzy Ci się wielokrotnie wiesz co brać. Sprawdź jaką gwarancję świadczą dystrybutorzy ja mam np. taką "Wszystkie rowery są objęte 24-miesięcznym okresem gwarancji, w związku z czym w przypadku jakiejkolwiek usterki prosimy o zgłoszenie jej do nas (kliknij), a nasz dział reklamacji po bezzwłocznym zapoznaniu się z problemem zaoferuje jedną z opcji rozwiązania problemu: - zlecenie oraz zwrot kosztów naprawy w lokalnym serwisie - odbiór roweru kurierem na nasz koszt i naprawa w naszym serwisie - wysyłka nowego elementu na wymianę" więc jeżeli chodzi o usługi gwarancyjne jest to mocno uproszczone, może być tak w przypadku dystrybutor Kands albo gwarancja równie dobrze może być door 2 door. Ja dostałem Unibike za 2420 plus 40 zł za wysyłkę gotowego do jazdy. Targuj się z ludźmi to przede wszystkim. Odnośnik do komentarza
Saracen Opublikowano 20 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2019 Targować się oczywiście będę .W najbliższy weekend jak nic nie wypadnie mam zamiar ruszyć do sklepów i po przymierzać się do rowerów. Odnośnik do komentarza
Saracen Opublikowano 30 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2019 Niestety musiałem odłożyć zakupy. I dopiero dziś udałem się do sklepu. Byłem nastawiony na unibike crossway disc GTS lub unibike viper disc GTS z 2017 roku, które zobaczyłem na ich stronach internetowych. Zmieściłbym się w zaplanowanych 2500 zł jednak na miejscu okazało się, że te rowery są niedostępne. W jednym z nich zaproponowano mi Rometa Orkan 4 z tylną przerzutką Deore za 2000 zł. Unibaiki są dostępne tylko z rocznika 2018 i 2019 ale w granicach 3000 co nie wchodzi w rachubę. Na Romecie siedziało mi się wygodnie tak samo było z Unibikiem. Czy ten Romet będzie dobrym zakupem? Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi