jserce Opublikowano 19 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 Czy ktos z Was spotkal sie z nastepujaca sytuacja: Dynamo w piascie czasem dziala, czasem nie dziala, a czasem swiatlo z lampek jest przerywane/miga. Co moze byc przyczyna? Ktos ma jakis pomysl? Odnośnik do komentarza
jano0244 Opublikowano 19 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 Na początek trzeba mieć pewność, że kabelki biegnące z wtyczki dynama nie są gdzieś przełamane lub przetarte, albo zaśniedziałe w samej wtyczce. Może nie dynamo a okablowanie jest winne. Odnośnik do komentarza
jadenarowerze.pl Opublikowano 25 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 Sprawdź też czy samo działanie uzależnione jest od jakichś konkretnych czynników np. przestaje działać jak skręcasz, podczas deszczu czy jakkolwiek. Może jakaś konkretna sytuacja ma na to wpływWysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
jserce Opublikowano 28 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 Ani kabel nie wyglada zle, ani nie ma zadnej regularnosci co do przerwy w swieceniu. Teraz np od tygodnia nie bylo problemu. W miedzyczasie padal tez deszcz. Mam tez jeszcze jedno pytanie, potencjalnie zwiazane z tematem, w przedniej lampce jest dioda i kondensator, ktore maja za zadanie swiecic kiedy rower nie porusza sie (np na swiatlach). I ten mechanizm od jakiegos czasu nie dziala. Co moze byc przyczyna dioda czy kondensator? I czy moze to miec zwiazek z dziwnym zachowaniem lampki? Odnośnik do komentarza
jadenarowerze.pl Opublikowano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 Wg. mnie gdzieś zrobiła się przerwa w obwodzie i raz styka a raz nie :) Trochę lakonicznie, ale chodzi mi o to, że najprawdopodobniej pod wpływem wstrząsów jeden z elementów np. nóżka konedensatora się odlutowała, bądź też powstał "zimny lut" (ewentualnie dostała się wilgoć i coś gdzieś zaśniedziało), a co za tym idzie powstają przerwy w obwodzie co skutkuje takim a nie innym działaniem lampki. Kiedyś miałem fajne światło akumulatorowe, w którym bateria była wlutowana na płytę. Pod wpływem wstrząsów i jej ciężaru, jedna z nóżek się oderwała, a objaw był taki jak u Ciebie. Najlepiej zdemontuj lampkę i o ile nie znasz się na elektronice, daj jakiemuś "magikowi" żeby rzucił okiem. Sprawa może okazać się trywialna. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi