Primus444 Opublikowano 23 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2018 Jakiś czas temu wymieniłem hamulce (tarczowe hydrauliczne) w tylnym kole i od jakiś 2 tygodni bardzo słabo hamują, podczas nauduszenia wydają straszny odglos i cały rower zaczyna drżeć. Jakieś pomysły co to Moze być i jak to naprawić? Odnośnik do komentarza
pepe Opublikowano 23 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2018 Klocki zachlapane czymś tłustym, np. olejem od łańcucha, albo płynem hamulcowym. Trzeba wyjąć klocki i dokładnie wymyć np. płynem do mycia naczyń albo innym odtłuszczaczem. To samo tarcza i wnętrze zacisku. Jeśli ten zabieg nie pomoże (przy dużym zabrudzeniu nie pomaga), to trzeba wypalić klocki. Żywicznych w zasadzie się nie powinno, ale jest to chyba jedyna skuteczna metoda poza kupnem nowych klocków. Ja wypalałem nad palnikiem gazowym. U mnie pomogło, nic innego nie pomagało.Warto też sprawdzić czy nie ma wycieku płynu z zacisku (najpierw dokładnie wyczyścić i wytrzeć do sucha, potem po kilkukrotnym zaciśnięciu sprawdzić czy nie ma kropel płynu) Odnośnik do komentarza
Primus444 Opublikowano 23 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2018 Dzięki narazie sptronoje wszystko dokładnie umyć jakimś odtluszczaczem i napisze czy pomogło a wycieków nie ma ? Odnośnik do komentarza
pepe Opublikowano 23 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2018 Takie mycie pomaga zwykle na krótko, po samym myciu jest ok, a jak trochę pojeździsz, to najczęściej znów jest to samo, wtedy już tylko druga metoda. Odnośnik do komentarza
Primus444 Opublikowano 23 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2018 A jaka jest przyczyna że tak się stało? Odnośnik do komentarza
pepe Opublikowano 23 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2018 Bardzo łatwo jest zabrudzić klocki / tarcze. Mogło kapnąć trochę oleju przy smarowaniu łańcucha, albo innej części, albo w trakcie mycia roweru, albo np. dotknąłeś tarczy ręką ze smarem. Ewentualnie mogło chlapnąć olejem z kałuży w trakcie jazdy w deszczu. U mnie już kilka razy tak się robiło. Odnośnik do komentarza
Primus444 Opublikowano 23 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2018 Dobra narazie odtluscilem klocki i tarcze i wszystko jest ok zobaczymy jak będzie potem Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi