Strusiu Opublikowano 18 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2018 Jestem po zakupie mojego pierwszego roweru z tarczami i sztywną osią i mam problem... Zmontowałem rower, założyłem przednie koło i dobiega z niego terkoczący dźwięk. Po poluzowaniu ośki cichnie, jak dokręcę terkotanie wraca. Czy jest możliwość, że za mocno przykręcam koło? Czy da się coś źle zrobić przy sztywnej osi? (nie sądzę ale ...). Co może być przyczyną. Rower nowy, wszystko nowe, jedyne co moi przychodzi do głowy to bicie na kole, może w transporcie uszkodzone? Pomóżcie proszę. Odnośnik do komentarza
pepe Opublikowano 18 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2018 No ja się jeszcze nie dorobiłem sztywnych osi, ale jak coś terkocze, to ewidentnie musi coś obcierać, może zacisk hamulca się przesunął i klocki ocierają o tarczę ? Można to wyregulować śrubkami. Odnośnik do komentarza
Strusiu Opublikowano 18 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2018 Zacisk poluzowałem, dopasowałem koło i nic z tego, dalej obciera. Wydawało mi się, że tu nie da się nic krzywo zamontować. Odnośnik do komentarza
pepe Opublikowano 18 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2018 Kręć powoli kołem i sprawdź czy dźwięk pojawia się raz na pełen obrót, czy częściej. Jeżeli raz, to znaczy że coś obciera w jednym miejscu, powinno być łatwiej znaleźć przyczynę. Jeżeli wiele razy na pełen obrót koła, to by było chyba coś nie tak z łożyskami. Nie wiem jak jest w sztywnych osiach, ale w zwykłych nie jest zalecane zaciskanie szybkozamykacza z duża siłą, może to jest problemem, że za mocno zaciskasz ? Odnośnik do komentarza
Strusiu Opublikowano 18 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2018 Dźwięk jest jakby dobiegał ze szprych. Nieważne, zawiozę jutro rower na serwis póki nowy i nieużywany. Dzięki. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi