Kondzio Opublikowano 16 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2018 Witam, Zalogowalem sie na to forum, gdyz od pewnego czasu szukam roweru dla zony. Sam zakupilem sobie unibike zetos z 2016 roku. Jest tez taki odpowiednik w opisoe lds. Na zakup chce przeznaczyc okolo 3000 - 3500 czy w tej cenie moze Ktos podpiwiedziec czy da sie kupic cos lepszego niz unibike? Z gory dziekuje za pomoc Pozdrawiam , Kondzio Odnośnik do komentarza
pepe Opublikowano 16 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2018 W jakim sensie lepszy ? Lepsze komponenty, tańszy w serwisowaniu, szybszy, wygodniejszy, lepiej dostosowany do wymagań (jakie są wymagania ?) ?. Odnośnik do komentarza
Kondzio Opublikowano 16 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2018 W jakim sensie lepszy ? Lepsze komponenty, tańszy w serwisowaniu, szybszy, wygodniejszy, lepiej dostosowany do wymagań (jakie są wymagania ?) ?. Odnośnik do komentarza
Kondzio Opublikowano 16 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2018 Lepszy mam na mysli lepsze komponenty, oraz wygodniejszy. Co do wymagan specjalnych poza lekkim w sensie kg Odnośnik do komentarza
pepe Opublikowano 16 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2018 Zakładam, zę chodzi o ten model : http://www.unibike.pl/zethoslds.html ? Co do komponentów, to za ta cenę, nie jest źle, nie wiem czy coś lepszego znajdziesz, amortyzator jest nie najwyższych lotów, ale jak do spokojnej jazdy, to nie powinno mieć znaczenia. Co do wygody, to kwestia względna, ten rower jest w konfiguracji turystycznej, na krótkie przejażdżki w lekkim terenie (opony z lekko terenowym bieznikiem), pozycja będzie średnio wyprostowana. Są natomiast trochę mniej "sportowe" modele z dodatkowo amortyzowaną sztycą, z regulowaną wysokością kierownicy, z bardziej wyprostowaną pozycją i szerokim siodłem, dla części osób będą wygodniejsze, przykład : https://www.rowerymerida.pl/produkt1476/crossway-300-lady-rower-merida.html (Moja żona np. bardzo sobie ceni amortyzowaną sztycę podsiodłową i szerokie siodełko). Odnośnik do komentarza
Kondzio Opublikowano 16 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2018 Zakładam, zę chodzi o ten model : http://www.unibike.pl/zethoslds.html ? Co do komponentów, to za ta cenę, nie jest źle, nie wiem czy coś lepszego znajdziesz, amortyzator jest nie najwyższych lotów, ale jak do spokojnej jazdy, to nie powinno mieć znaczenia. Co do wygody, to kwestia względna, ten rower jest w konfiguracji turystycznej, na krótkie przejażdżki w lekkim terenie (opony z lekko terenowym bieznikiem), pozycja będzie średnio wyprostowana. Są natomiast trochę mniej "sportowe" modele z dodatkowo amortyzowaną sztycą, z regulowaną wysokością kierownicy, z bardziej wyprostowaną pozycją i szerokim siodłem, dla części osób będą wygodniejsze, przykład : https://www.rowerymerida.pl/produkt1476/crossway-300-lady-rower-merida.html (Moja żona np. bardzo sobie ceni amortyzowaną sztycę podsiodłową i szerokie siodełko). Odnośnik do komentarza
Kondzio Opublikowano 16 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2018 A ta Merida to dobry sprzet ? Co do jazdy to zakladam takie jazdy wyczynowe wiekszosci scizki rowerowe w miescie troszke na mazurach po laskach max dziennie do 35-40 km. Tak jak pisalem ja sobie kupilem taki model meski dwa lata temu i dziennie jezdze max 40 km - jak na razie jestem zadowolony. Odnośnik do komentarza
pepe Opublikowano 16 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2018 Meridę Crossway kupiłem kilka lat temu synowi. Sprawuje się bardzo dobrze. Ogólnie jest to jeden z kilku tzw. markowych i uznanych producentów (Unibike też). Podałem ci tę Meridę jako przykład roweru o trochę innym charakterze niż ten model Unibike który wymieniłeś. Może (choć nie musi) okazać się wygodniejszy dla osoby która nie za dużo jeździ na co dzień. Ja już się nauczyłem, że to co dla mnie jest super wygodne, może zostać ocenione jako bardzo niewygodne przez moją towarzyszką życiową :) Najlepiej by chyba było, gdybyś się z żoną wybrał do sklepu rowerowego na wstępne przymiarki. Często da się też taki rower na kilkanascie minut wypożyczyć i pojedzić w okolicach sklepu. Warto spróbować kilku modeli różniących się charakterem (a nie komponentami). Czyli np. w jednym szeroka kanapa, wyprostowana pozycja, w innym pozycja bardziej sportowa z węższym siodełkiem. Odnośnik do komentarza
StudioRowerowe Opublikowano 21 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2018 Proponuję przymierzyć się zarówno do Meridy jak i Unibike aby wygodę czy komfort ocenić samemu. Ja osobiście polecałbym Meride, która wypada lepiej takze w kwestii osprzętu. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi