Skocz do zawartości

Rower Trekkingowy 2500-3500

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, przymierzam się do kupna roweru, zakup będzie już raczej z myślą o następnym sezonie. Teraz raczej zbieram informację na ich temat, ponieważ zakup nie będzie tani więc wolę wiedzieć co kupuje. Ogólnie to będzie pierwszy rower, ponieważ przerzucam się z biegania na rower, lata lecą rower będzie bardziej delikatny od biegania po asfalcie. Planuję nim jeździć jakieś wycieczki 30-100 km. Może się zdarzyć, że będę w szarówkę jechał dlatego raczej bym wolał Trekkingowy. Podobają mi się Unibike, ale nie wiem czy to najlepszy wybór w tej cenie.  

Rowery trekkingowe są bardzo uniwersalne, a przy tym niedrogie i w zakupie i w serwisowaniu, tak więc jeżeli ograniczysz się do tego segmentu, a ma to być pierwszy rower i nie planujesz jakieś ekstremalnej jazdy, to nie będzie zły wybór.

Podaj linki do konkretnych modeli które ci się podobają, to będzie można coś podpowiedzieć więcej.

Nie, nie planuje jazd ekstremalnych. Normalne przejażdżki niedzielne głównie po asfalcie. Preferowałbym rower uniwersalny, może ktoś z domowników będzie chciał skorzystać, gdzieś podjechać, sam może zamiast na siłownie autem to rowerem podjadę. 

Podobają mi się np:

Unibike Atlantis

Romet Wagant

Kross Trans 1.0

Zamontowałbym sobie na takim rowerze uchwyt na telefon, licznik, bidon i sakwę małą trójkątna pod ramę na portfel czy powerbank do telefonu.

Narazie robię rozeznanie, bo tanie rzeczy nie są, a jak mam kupić to wolę od razu coś konkretniejszego na lata.

Raczej spoko propozycje. Możesz też popatrzeć na troszkę inny segment, czyli fitness / cross. To jest prawie to samo co trekking. Różnią się tym, że nie mają osprzętu : bagażnik, lampki na dynamo, błotniki. Pozycja za kierownicą jet też bardziej sportowa, widelec często sztywny zamiast amortyzatora (choć nie zawsze). 

Ta więc jeśli nie planujesz długich jazd nocą (prądnica w przedniej piaście w podlinkowanych)  i jazdy z sakwami i ma to być głównie asfalt, to popatrzył bym też na modele cross/fitness. Np, w przypadku firmy Kross : https://traperek.pl/evado-7-0-2018 . Zyskasz mniejszą wagę, cena też będzie pewnie trochę niższa, pozycja za kierownicą trochę bardziej sportowa. Bagażnik, błotniki, itp można dokupić w miarę potrzeb.

Powiem szczerze, że raczej bym preferował tego trekkinga. Może się zdarzyć, że trzeba podjechać do sklepu wieczorem czy coś podobnego, może być mokry asfalt. Będzie to najbardziej uniwersalna opcja. Tylko nie wiem w jaką markę najlepiej uderzać i który model. Bo co marek to i jeszcze więcej opinii. Sam już nie wiem w co celować.

Pozdrawiam.

Mokry asfalt nie jest problemem, nieraz w deszczu jeździłem, łącznie z takim, że mi w butach woda chlupała, opony 35 mm, czyli średnia szerokość, nic się nie działo. Na lodzie to i owszem można się wyp... ale, an mokrym asfalcie ? Chyba że na oponach typu slick, bez żadnego bieżnika, to może prędzej. Ale nikt Ci nie każe na slickach jeździć, wystarczy trochę bieżnika i nie ma problemu. W rowerze typu cross montowane są podobne opony jak w trekkingach, czyli w okolicach 40 mm. Fitness ma faktycznie często fabrycznie montowane węższe, około 32 mm. 

Cross różni się od trekkinga głównie dodatkowym osprzętem : prądnica, lampki pod prądnicę, bagażnik, błotniki. Jeśli jest Ci to faktycznie potrzebne, to bierz trekkinga. Jeśli nie (bo np. będziesz jeździł z małym plecaczkiem a wtedy bagażnik zbędny), to lepiej crossa.

Dokupienie błotników to żaden problem. Jedyne uzasadnienie dla trekkinga, to jak faktycznie jest Ci potrzebny rower z prądnicą. W przypadku crossa wymagałoby to wymiany przedniego koła.

Taka prądnica przydaje się i owszem, jeżeli będziesz dużo jeździł po zmroku (czyli np. w okresie jesień - wiosna wieczorem), a nie chcesz się bawić w lampki na baterie.

Sporo jest tego. Ja akurat mam Treka 7200 (kupowany jako rower typu cross, dołożone błotniki i bagażnik z tyłu). Bez uwag, 15 lat już mi służy. Kolega kupił niedawno model trekkingowy marki Kross do dojazdów do pracy, chyba ten model, albo bardzo podobny : https://www.goride.pl/meskie/kross-trans-11-2018-meski?from=listing&campaign-id=20. Jest zadowolony.

Synowi kupiłem kilka lat temu Meridę Crossway, też fajny rowerek (typu cross, ale można dołożyć bagażnik i błotniki) . Unibike też jest raczej uznaną marką, chociaż ja osobiście nie miałem kontaktu.

Jak poszukasz na forum to znajdziesz sporo innych sprawdzonych propozycji.