Aleksandra Opublikowano 23 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2017 Posiadam rower firmy Merida crossway 40 d lady z 2011 roku i zastanawiam się nad zmianą. Rower, który mi się podoba to Scott sub cross 40 lady. Proszę mi doradzić czy warto zmienić na Scotta, czy jest to lepsza firma. Odnośnik do komentarza
krzysiekw Opublikowano 23 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2017 A jakiś inny powód oprócz podobania się? Nie żeby wygląd roweru nie był ważny, ale co przeszkadza Ci w obecnym? Obydwie firmy są ''znane'' i obydwie w tych tańszych modelach zbyt wiele nie oferują prawdę mówiąc. Sens zmiany roweru widzę tylko wtedy jeśli zamierzasz przejść na coś lepszego, ewentualnie jeśli z obecnym coś się dzieje i nie opłaca się już go naprawiać. Oczywiście można też zmienić po to żeby mieć po prostu nowy rower :) Odnośnik do komentarza
Aleksandra Opublikowano 23 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2017 A jakiś inny powód oprócz podobania się? Nie żeby wygląd roweru nie był ważny, ale co przeszkadza Ci w obecnym? Obydwie firmy są ''znane'' i obydwie w tych tańszych modelach zbyt wiele nie oferują prawdę mówiąc. Sens zmiany roweru widzę tylko wtedy jeśli zamierzasz przejść na coś lepszego, ewentualnie jeśli z obecnym coś się dzieje i nie opłaca się już go naprawiać. Oczywiście można też zmienić po to żeby mieć po prostu nowy rower :) A jakiś inny powód oprócz podobania się? Nie żeby wygląd roweru nie był ważny, ale co przeszkadza Ci w obecnym? Obydwie firmy są ''znane'' i obydwie w tych tańszych modelach zbyt wiele nie oferują prawdę mówiąc. Sens zmiany roweru widzę tylko wtedy jeśli zamierzasz przejść na coś lepszego, ewentualnie jeśli z obecnym coś się dzieje i nie opłaca się już go naprawiać. Oczywiście można też zmienić po to żeby mieć po prostu nowy rower :) Odnośnik do komentarza
Aleksandra Opublikowano 23 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2017 Wiem, że osprzęt jest porównywalny. Tylko nie wiem, czy po przejachaniu ok. 2 tyś.km nie będzie się coś psuć. Wizualnie podoba mi się bardziej rower Scott. Jeśli chciałabym wymienić na coś lepszego to jest to model Scott sub cross 20 lady, ale tu już koszt większy o 1000 zł, bo kosztuje 3000,00 zł. Odnośnik do komentarza
krzysiekw Opublikowano 23 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2017 Po 2tys. km nawet rower za 1000zł nie będzie się psuć o ile używa się go zgodnie z przeznaczeniem. Jeśli rowery osprzętowo są zbliżone to oprócz wyglądu warto też spojrzeć na gwarancję jaką udziela producent. Odnośnik do komentarza
Aleksandra Opublikowano 23 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2017 Wydaje mi się, że np. opony są do wymiany, pedały, uchwyty do kierownicy. Siedzenie też zaczyna pękać. Nie wiem czy płyn w hamulcu hydraulicznym wymienić. Jeśli to wszytko zrobić to nie wiem właśnie czy nie lepiej wymienić na nowy. Odnośnik do komentarza
krzysiekw Opublikowano 23 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2017 To akurat wcale nie takie duże koszty, nawet doliczając jeszcze łańcuch i kasetę, o ile też potrzebują wymiany to nadal będzie to o wiele mniejsza kwota niż ta wydana na nowy rower. Chyba trochę szukasz powodu żeby sobie kupić nowy rower ;) I hej, nie ma w tym nic złego. Jeśli tylko możesz sobie na to pozwolić to czemu nie? Czasem taki prezent zrobiony samemu sobie jest potrzebny :) Odnośnik do komentarza
Aleksandra Opublikowano 23 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2017 Mam wrażenie, że Scott jest jakoś lepiej wykonany. Czytałam, że Merida jest robiona w Chinach. No jeśli udałoby mi się sprzedać Meridę to max. dołożyłabym do Scotta 1000,00 zł a jeśli chciałabym o klasę lepszy to musiałabym dołożyć 2000,00 zł. Odnośnik do komentarza
krzysiekw Opublikowano 23 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2017 W takim razie powodzenia w szybkiej sprzedaży :) Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi