Marek Opublikowano 23 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2017 Ad rem: 1. Wytrzyj, skoro wystaje, to i tak niczego nie smaruje. Zbiera tylko brud. 2. Możesz, ale nie musisz wycierać goleni. Lepiej jednak dbać aby były czyste. Smarować niczym nie musisz, są smarowane wewnątrz dolnych lagów. 3. Tłumienie powrotu ma za zadanie przywrócić wideł do stanu neutralnego (sprzed ugięcia) w takim czasie aby był on gotowy na kolejne ugięcie. Innymi słowy zbyt wolne tłumienie - amor się ugina i nie daje rady wrócić, tym samym każda nierówność powoduje, że ugina się coraz głębiej. I odwrotnie, za szybkie tłumienie - wideł odbija. Musisz sam to wyczuć. 4. Często łańcuch jest zabezpieczony smarem, który ma niewiele wspólnego ze smarowaniem łańcucha w czasie eksploatacji. Zdejmij łańcuch, wymyj, nasmaruj, ale nie żadnym smarem (smar + piach, kurz itp. = pasta ścierna) tylko oliwką np. rohloff. Do mycia używam np. benzyny ekstarkcyjnej, albo specjalnych płynów do czyszczenia łańcucha - takich do maszynek. Odnośnik do komentarza
mikoxor Opublikowano 23 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2017 Mogę do mycia wykorzystać wd40 lub rozpuszczalnik? Czy muszę kupić specjalny specyfik? Do smarowania kupiłem miesiąc temu dokładnie taki smar: http://www.rowertour.pl/?page=artykul&id=1672 Odnośnik do komentarza
Marek Opublikowano 23 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2017 Ja nie używam i nigdy nie używałem WD. Myję benzyną ekstrakcyjną, a ostatnio tym http://rowerowy.com/mtb/narzedzia-serwis/preparaty-czyszczace/prod/ex-chaini jest nawet lepszy. Smaruję tylko rohloffem, chociaż testowałem różne oleje. Odnośnik do komentarza
mikoxor Opublikowano 23 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2017 Zobacze co mam w domu moze mam benzyne, a nasmaruje tym wd i zobacze jak sie spisze Odnośnik do komentarza
mikoxor Opublikowano 23 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2017 Wyczyscilem tą benzyną i nasmarowalem tym ed do smarowania łańcuchów i okropnie zaczel halasowac naped podczad pedałowania i zaczely przeskakiwac zebatki. Co zrobić? Oddac do lokalnego serwisu czy próbować cos samemu zrobić? Dodam że nie wiem czy ja coś zrobilem czy tak juz jest ale spinka od lancucha się rozdziela gdy tylko lekko ja nacisne. Odnośnik do komentarza
mikoxor Opublikowano 24 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2017 okazało się ze troszeczkę źle założyłem łancuch i ocierał o taką blaszkę w tylniej przerzutce. Jestem po pierwszej jezdzie w miescie+ ubite scieżki i troche sypke w parku. Ten smar WD 40 do łańcuchów jest naprawdę niezły bo żadnego syfu nie ma na łańcuchu, a pamiętam, że jak w poprzednim rowerze pozostawiłem smar fabryczny i jechałem tą samą trasą to prawie cały łańcuch był piachu i jakichś brudach. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi