Mejol Opublikowano 22 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2017 Witam :) Potrzebuje Waszej fachowej rady. Obecnie jeżdżę na starym Krossie Trans Continental, to 9-letni trekking z podstawowym osprzętem, Z racji tego, że zacząłem jeździć więcej, pomyślałem o wymianie. Przede wszystkim chcę rower crossowy. Mam upatrzone albo Giant Roam 1 disc albo Unibike Viper Disc. Jednak chcę się zapytać nie o model, ale o sens takiej zmiany. Myślicie, że odczuję znaczącą różnice? Czy taka zmiana ma sens ? Będę wdzięczny za Wasze opinie, rady :) Odnośnik do komentarza
rysib Opublikowano 22 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2017 Cześć. Mam pytanie, czego się spodziewasz po tej zmianie? Może jeśli przybliżysz oczekiwania, będzie nam łatwiej odpowiedź na Twoje pytanie. Pzdr. Rysiek. Odnośnik do komentarza
Mejol Opublikowano 23 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2017 Spodziewam się generalnej poprawy jakości jazdy:) denerwują mnie "strzelające" przerzutki, głośne, metalowe błotniki. Poza tym, mam nadzieję, ze różnica 10 lat to jakiś przeskok technologiczny jest:) Jak pisałem, osprzęt w obecnym rowerze jest z najniższej półki, Shimano Tourney. Co myślicie ? Wymieniał ktoś podobnie ? Odnośnik do komentarza
rysib Opublikowano 23 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2017 Zastanów się, czy może lepiej wymienić przerzutki oraz linki i zdjąć klekoczący błotnik. Geometria ramy będzie bardzo podobna i zmiany, które możesz poczuć, wynikać będą raczej ze zmiany starego osprzętu na nowy.Rowery które podałeś są naprawdę dobre, ale za połowę ich ceny możesz spokojnie doprowadzić swój rower do podobnego stanu. Zestaw Deore, identyczny do Unibike to (suport, korba,przerzutki tył i przód, hamulce, klamki i manetki): 55+164+135+85+125+180=744 plus amorek 249. Uwzględniłem hamulce v-braeak Deore. Czyli za ok. 1 000 zł plus usługa, uzyskasz efekt bardzo zbliżony lub taki sam jak przy kupnie nowego roweru. Pamiętaj o tym, że ramy trekingowe i krosowe są bardzo zbliżone lub takie same (zależnie od producenta). Natomiast dwa podane przez Ciebie rowery są tej samej klasy osprzętu (nie mam obiektywnych danych na temat różnic w jakości tych konkretnych ram). VIPER ma ciekawszy amorek. Pzdr. Rysiek. Odnośnik do komentarza
Mejol Opublikowano 23 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2017 dzięki Rysiek Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi