Skocz do zawartości

Zmiana korby/blatów z 44 na 48t

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam takie pytanie: obecnie mam korbę FC-M542 z tarczami 44/32/22 na Hollowtecha II (z osią, bo Hollowtech to właściwie technologia pustego ramienia). Ewentualnie mój brat ma z demobilu SLXa FC-M660, ale też na 44t. Chciałbym zamienić na 48/36/jakakowiek, bo i tak nie używam małej zębatki i mam 2 opcje:
– kupić 2 blaty: FC-M361 (48t pod 8s) i FC-M590 36t (pod 9s) i zostawić mały
– kupić nową korbę FC-T6010 Deore, ale pod 10s.

Moim pytaniem jest, czy korba z blatami na 8s lub 10s będzie działać na łańcuchu z kasetą na 9s? Jeśli tak, to co lepiej? Kasowo oczywiście lepsza jest opcja nr 1, ale jeśli opcja nr 2 będzie lepiej działać, to już lepiej odżałować te 100-150 zł więcej i mieć spokój, skoro planuję jeździć na tym zestawie dobre 5 (a może i więcej) lat. Wszystko to siedzi w co prawda leciwym, ale sprawnym i niezawodnym rowerze, którego jakoś nie chcę wymieniać na cokolwiek.

Między 8-10rz blatami różnicy na grubości nie uświadczysz. Ale pamiętaj że blaty w korbach są dopasowywane do siebie - chodzi o wyfrezowane rampy oraz kołki pozwalające łańcuchowi na płynniejsze przechodzenie. W różnych korbach/blatach frezowania bywają w różnych miejscach a kołki na różnych wysokościach i liczbie. W skrajnym niedopasowaniu zamiast pomagać będą przeszkadzały.

W dniu 26.10.2024 o 16:17, mike21 napisał(a):

Ale pamiętaj że blaty w korbach są dopasowywane do siebie - chodzi o wyfrezowane rampy oraz kołki pozwalające łańcuchowi na płynniejsze przechodzenie. W różnych korbach/blatach frezowania bywają w różnych miejscach a kołki na różnych wysokościach i liczbie. W skrajnym niedopasowaniu zamiast pomagać będą przeszkadzały.

Wiem, są te wytłoczenia, ale na wysokości ramienia korby są te piny albo wypustki, które wskazują, jak ma być ustawiony blat względem ramion. Ale podsumowując - mogę założyć ten blat pod 8s do napędu 9s? Nie będzie "zaciągać" łańcucha?