Skocz do zawartości

Suport Euro BB - jak złożyć do kupy?

Rekomendowane odpowiedzi

Siema.

Trzeba mi wymienić wkład suportu Euro 19mm w dircie. Zakupiłem Dartmora DART-A2180, rozpakowałem i... zgłupiałem. Jeśli ktoś składał taki wynalazek to proszę o wskazówki.

W zestawie jest to co na zdjęciu - problem w tym, że nie za bardzo wiem jak osiągnąć szerokość 68mm (wkład jest uniwersalny i pasuje również do 73mm, stąd dwie tuleje).

Różnica w długości tulei to właśnie 5mm, więc nie byłoby w tym nic trudnego, gdyby nie fakt, że zestaw miska-tuleja-miska ma odpowiednio 63 i 68mm. Powiecie: "no przecież masz 68mm więc o co chodzi?". A no o to, że ten układ jest zapewne błędny, bo nie da się w ten sposób osiągnąć szerokości 73mm (68mm uzyskałem na dłuższej tulei, więc co z 73mm?).

Druga opcja to miska-podkładka-tuleja-podkładka-miska. Tutaj szerokości to faktycznie odpowiednio 68 i 73mm, ale czy taki układ ma sens? Po co te podkładki zamiast jednolitej, dłuższej o 5mm tulei?

Kolejna sprawa to owa stożkowa/wahliwa podkładka. Czy ona idzie już na zewnątrz między miskę a korbę, po przeciwnej stronie blatu, tak jak na zdjęciu?

IMG_20241016_180028.jpg

IMG_20241016_172147.jpg