kolaNka Opublikowano 25 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2020 Hej, witam wszystkich forumowiczów. Jak w tytule - poszukuję "prawie" idealnego roweru do ścigania się w maratonach mtb. Zakładany budżet na sam rower, który ma być bazą to 4500 zł. Obecnie jeździłam rekreacyjnie w terenach (i dwa razy w górach :D) na Kellys Vanity 20 rocznik 2016, więc rower, którego obecnie poszukuję jest o niebo klasy wyżej i ma zacząć służyć w drugiej połowie sezonu (od czerwca myślę) w pierwszych startach w maratonach mtb (na ten rok Wielkopolska i okolice). Nie jestem wytrawnym znawcą, "grzebię" w temacie i szukam porad, by przed zakupem rozważyć najlepsze w tym przedziale cenowym modele. Poszukuję: roweru dla siebie, wzrost 164 cm, obecna waga 65 kg...(!sic, spada powoli), najważniejsza rama - szukam rozwojowej, w tym roku raczej nie przewiduję budżetu na modyfikacje, ale rozważam na koniec sezonu/kolejny sezon, ewentualnie drobne poprawki, sztywna ośka, boost 148? koła 29' napęd dominuje 1x11, 2x10/12 nie wypróbowywałam, ale waham się między tymi dwoma, raczej będę sprawdzać na rowerach testowych .....? Rama nie musi mieć GEO dedykowanej dla kobiet/unisex - na rynku chyba niewiele tego wyboru w tym przedziale cenowym ? Moje oczy zwróciły się na Treka Procaliber i Meridę Big Nine 500 Lite, ale z pewnością są na rynku inne modele. Słyszałam też podzielone opinie na temat tych dwóch wymienionych. Rower nie ma służyć do rekreacyjnej jazdy, ale do startu w pierwszych maratonach (na ten rok przewiduję 2-5) i trenowania na nim. Ze względu na czas przed zakupem (2-3 miesiące), chętnie przyjmę krytykę, polecenia, uwagi i porady, na co zwrócić uwagę, doczytać, wypróbować :) Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi