Skocz do zawartości

Hexagon 7 vs Evado 5 - lub inny?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!
Chcę kupić rower i mam okazję na zniżkę w marce Kross aż 25%. Ogólnie nie chciałbym wydawać więcej niż 2000 zł, dlatego wybór pada na te dwa modele (cena katalogowa 2500 zł po zniżce jakieś 1900 zł). Tutaj potrzebowałbym pomocy przy wyborze w kwestii jakości osprzętu i przeznaczenia.

Ogólnie będę jeździł nim codziennie do pracy, gdzie połowa trasy to ścieżka rowerowa, reszta to polne ścieżki, płyty betonowe, szuter, nawet bruk kamienny. Jest też dość stromy podjazd po drodze na którym chciałbym czasem przycisnąć. Czy w takim przypadku MTB będzie dużo spowalniał na ścieżkach? Jeśli tak, to czy wystarczy założyć węższe opony by mieć podobny efekt? Czy Evado wystarczy na takie trasy? Evado będzie dość niezawodny przez długi czas na tym osprzęcie? Czy jest duża różnica w komforcie jazdy pomiędzy nimi?

Dodam, że kilka lat jeździłem na Rockrider 5.1 z Dectahlonu z 21 biegami i 26", więc pewnie różnicę zobaczę, ale chciałbym mieć pewność co do wyboru sprzętu.
W przyszłości będę pewnie chciał montować fotelik jak córka podrośnie, czy obie ramy na to pozwolą? 

Czy może Kross to zły wybór i są inne modele, lepiej wyposażone w przedziale do 2000zł niż te podane? 

Z góry wielkie dziękuję za odpowiedzi!