grzesiekdurlak Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Witam. Pacjent Deore FC-M552. Czy w korbach hollowtech ta plastikowa podkładka (może raczej zawleczka) w lewym ramieniu po dokręceniu śrób mocujących korbę ma być ściśnięta? Zachciało mi się wczoraj czyścić napęd. Ściągnąłem korbę, wyczyściłem zębatki, biorę się za składanie a tu zonk... Na 90% ta podkładka była u mnie ściścięta, teraz ma jeszcze +- swoją grubość luzu (po prostu sobie lata). Tak ma być? Czy coś spartoliłem? A jeśli tak, to jak to "odpartolić"? Odnośnik do komentarza
ArturB Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Ma mieć luz, wciskasz ją po przykręceniu korby. To rodzaj zabezpieczenia przed spadnięciem korby gdyby śruby popuściły. Równie dobrze może jej wcale nie być. Czy aby na pewno była ściśnięta? Moim zdanie nie ma możliwości jej ścisnąć. Jest założona na jedną śrubę na stałe a na drugą ją zatrzaskujesz. Odnośnik do komentarza
grzesiekdurlak Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2017 No właśnie nie jestem pewien... Wydaje mi się, że była ściśnięta, a teraz nie ma opcji, żeby ją docisnąć, śruby dokręcone, a ona sobie lata. Odnośnik do komentarza
ArturB Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2017 ręczę głową że tak ma być, ona ma być luźna. A nawet słyszałem opinie że czasami potrafi dać się mocno we znaki, bo podobno wydaje z siebie jakieś cykanie czy coś w tym rodzaju w czasie jazdy. Ja tego u siebie nie doświadczyłem dlatego też nie mogę potwierdzić. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi